Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2017: Zawód kelnera przeżywa kryzys

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 24-03-2017, 14:16
Food Show 2017: Zawód kelnera przeżywa kryzys
Piotr Borecki /fot. PTWP

Właściciele restauracji oszczędzają na obsłudze, często w ogólnie nie płacąc pensji, a całym wynagrodzeniem mają być napiwki. O ile w wielkich miastach napiwki są atrakcyjne, o tyle w mniejszych ciężko utrzymać się tylko z nich. Trend jest bardzo niekorzystny – zawód kelnera jest nie atrakcyjny, nie ma właściwej edukacji – powiedział Piotr Borecki, wiceprezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich podczas debaty Rynek pracy w gastronomii na Food Show 2017 w Katowicach.

Podkreśla, że kelner to nie tylko człowiek, który przynosi jedzenie do stolika, to także specjalista w dziedzinie handlu i doradztwa. Musi być wszechstronnie wykształcony. Trzeba się znać na winach i znać języki obce. - To naprawdę ciężki zawód. Pracuje się w weekendy, niedziele i święta – podkreślił wiceprezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

- W ocenie naszego Stowarzyszenia 30 proc. fachowców wyjechała za granicę, część zmieniła branżę. Kto może to rezygnuje z tego zawodu. Staramy się to zmienić. Jeśli obecny trend się nadal utrzyma, to możemy dojść do sytuacji, w której w ogóle już nie będzie obsługi – uważa Piotr Borecki.

W jego opinii, prowadzenie restauracji to sprawa bardzo skomplikowana. Do tego trzeba mieć powołanie. - Jeśli ktoś chce to robić dla pieniędzy, to nie da rady. To nie jest biznes dla wszystkich. Podobnie jest z kelnerami – na stu adeptów kelnerskich, zaledwie pięciu pracuje z powodzeniem w dobrych restauracjach. Kluczem jest chęć. W restauracjach gościmy klientów. To nie jest biznes tylko dla pieniędzy – podkreśla Borecki.

Zapytany o godziwe stawki, odpowiedział, że przede wszystkim warunki finansowe powinny być uczciwe. Za jakość pracy trzeba uczciwie płacić stawki wynikające z kodeksu pracy czyli np. dodatki za weekendy oraz to co zostało wynegocjowane. - Staż pracy i ewentualne dodatkowe umiejętności powinny mieć wpływ na zwiększenie wynagrodzeń. Tymczasem jest problem z umowami. Są podpisywane na pół etatu, zlecenia. Dzięki temu kwitnie szara strefa. Jest wiele lokali, gdzie w ogóle nie ma wypłaty – obsługa musi się utrzymać tylko z napiwków – mówi wiceprezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 330) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH