Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2018: "Od kelnera do menedżera – wyzwania gastronomicznego rynku pracy" – pełna relacja (galeria)

  • Autor: JS / portalspozywczy.pl
  • Data: 19-03-2018, 16:01
Food Show 2018:
Od kelnera do menedżera – wyzwania gastronomicznego rynku pracy, fot PTWP

Dokładne poznanie branży gastronomicznej, przechodzenie przez poszczególne szczeble w pracy gastronomii gwarancją sukcesu - to jedne z wniosków płynących z debaty „Od kelnera do menedżera – wyzwania gastronomicznego rynku pracy”, która odbyła się podczas Food Show 2018.

Dyskusję na temat rynku pracy w gastronomii rozpoczęła Justyna Ładzińska, obecnie manager restauracji Cadenza, którą swoją drogę zawodową rozpoczynała jako kelnerka.

– Jestem żywym przykładem tego, że kelner może zostać managerem. Jest to fajny sposób na pokonywanie poszczególnych szczebli w restauracji, co daje ogromną wiedzę. W pewnym momencie życia trzeba sobie odpowiedzieć, w jakim kierunku chcemy rozwijać się i czy iść tą drogą. Do gastronomii czasami trafia się przypadkowo, a czasami to zamierzony cel. W moim przypadku było to drugie i tak trwam w tym od 8 lat – powiedziała Justyna Ładzińska, manager restauracji Cadenza.

Pracę na poszczególnych etapach w gastronomii docenił również Bogusław Łach, manager restauracji Villa Gardena.

– Patrząc na moje doświadczenie, w gastronomii jestem od 2001 roku. Zaczynałem jako kelner w jednej z restauracji na Śląsku. Później przeszedłem do hotelu, w którym spędziłem 13 lat. Byłem kelnerem, barmanem, kierownikiem sali. W 2016 roku właściciele Willa Gardena zaproponowali mi posadę, żeby zająć się całą obsługą i eventami, promowaniem szefa kuchni Dominika Duraja. Moje działania mają sprawić, że restauracja będzie rozpoznawalna, kojarzona z dobrą kuchnią i tym, co najlepsze na Śląsku. I wychodzi nam to – tłumaczył  Bogusław Łach.

– Z doświadczenia wiem, gdy rekrutuję ludzi, kłopot jest bardzo duży z ilością osób i jakością ich pracy. Często są to osoby, które nie znają branży lub są z małym doświadczeniem, ale dużymi oczekiwaniami finansowymi. Podejście ludzi do zawodu kelnera jest często mylne, a to jest ciężka praca – dodał Łach.

Pracownik vs. pracodawca

Doświadczenia w pracy w kuchni na różnych stanowiskach docenił Jarosław Śliwka, szef kuchni, Gastronomia Śląsk.

– Pracowałem na zmywaku, podpatrywałem kucharze. Jeżeli jesteśmy w stanie pokonać te wszystkie etapy i zacisnąć zęby, to później procentuje. Obecnie jestem szefem kuchni. W dzisiejszych czasach kucharze przychodzący do pracy, od razu mogą dostać posadę kucharza, a często zdarza się, że nie szanują pracy i innych ludzi, dlatego uważam, że praca na zmywaku jest dobrą lekcją – wyjaśnił Jarosław Śliwka.  

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 641) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.