Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2018: "Od kelnera do menedżera – wyzwania gastronomicznego rynku pracy" – pełna relacja (galeria)

  • Autor: JS / portalspozywczy.pl
  • Data: 19-03-2018, 16:01
Food Show 2018:
Od kelnera do menedżera – wyzwania gastronomicznego rynku pracy, fot PTWP

Dokładne poznanie branży gastronomicznej, przechodzenie przez poszczególne szczeble w pracy gastronomii gwarancją sukcesu - to jedne z wniosków płynących z debaty „Od kelnera do menedżera – wyzwania gastronomicznego rynku pracy”, która odbyła się podczas Food Show 2018.

Dyskusję na temat rynku pracy w gastronomii rozpoczęła Justyna Ładzińska, obecnie manager restauracji Cadenza, którą swoją drogę zawodową rozpoczynała jako kelnerka.

– Jestem żywym przykładem tego, że kelner może zostać managerem. Jest to fajny sposób na pokonywanie poszczególnych szczebli w restauracji, co daje ogromną wiedzę. W pewnym momencie życia trzeba sobie odpowiedzieć, w jakim kierunku chcemy rozwijać się i czy iść tą drogą. Do gastronomii czasami trafia się przypadkowo, a czasami to zamierzony cel. W moim przypadku było to drugie i tak trwam w tym od 8 lat – powiedziała Justyna Ładzińska, manager restauracji Cadenza.

Pracę na poszczególnych etapach w gastronomii docenił również Bogusław Łach, manager restauracji Villa Gardena.

– Patrząc na moje doświadczenie, w gastronomii jestem od 2001 roku. Zaczynałem jako kelner w jednej z restauracji na Śląsku. Później przeszedłem do hotelu, w którym spędziłem 13 lat. Byłem kelnerem, barmanem, kierownikiem sali. W 2016 roku właściciele Willa Gardena zaproponowali mi posadę, żeby zająć się całą obsługą i eventami, promowaniem szefa kuchni Dominika Duraja. Moje działania mają sprawić, że restauracja będzie rozpoznawalna, kojarzona z dobrą kuchnią i tym, co najlepsze na Śląsku. I wychodzi nam to – tłumaczył  Bogusław Łach.

– Z doświadczenia wiem, gdy rekrutuję ludzi, kłopot jest bardzo duży z ilością osób i jakością ich pracy. Często są to osoby, które nie znają branży lub są z małym doświadczeniem, ale dużymi oczekiwaniami finansowymi. Podejście ludzi do zawodu kelnera jest często mylne, a to jest ciężka praca – dodał Łach.

Pracownik vs. pracodawca

Doświadczenia w pracy w kuchni na różnych stanowiskach docenił Jarosław Śliwka, szef kuchni, Gastronomia Śląsk.

– Pracowałem na zmywaku, podpatrywałem kucharze. Jeżeli jesteśmy w stanie pokonać te wszystkie etapy i zacisnąć zęby, to później procentuje. Obecnie jestem szefem kuchni. W dzisiejszych czasach kucharze przychodzący do pracy, od razu mogą dostać posadę kucharza, a często zdarza się, że nie szanują pracy i innych ludzi, dlatego uważam, że praca na zmywaku jest dobrą lekcją – wyjaśnił Jarosław Śliwka.  

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (9 901) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane