Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Francja traci kulinarną tożsamość?

  • Autor: ekonomia.rp.pl, CNCB
  • Data: 07-08-2013, 12:49

Kryzys ekonomiczny spowodował, że we Francji fast foody inkasują więcej niż tamtejsze tradycyjne restauracje. Ich udział w całej puli pieniędzy wydawanych przez klientów placówek gastronomicznych wynosi już 54 proc. - informuje serwis ekonomia.rp.pl, za CNBC.

Jednocześnie, te ostatnie w pościgu za klientami coraz częściej oferują mrożone posiłki przygotowane metodą przemysłową co powoduje, że Francja traci poczucie „kulinarnej tożsamości".

Przez fast foody nie należy rozumieć tylko sieci w rodzaju restauracji McDonalds, których sprzedaż we Francji w tym roku spada. Lokomotywą nowego trendu są m. In. słynne francuskie piekarnie (boulangeries), kiedyś mocno regulowane, a obecnie serwujące klientom tanie posiłki w cenie Big Maca z frytkami - czytamy w ekonomia.rp.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH