Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

FRSiH 2017: Branża HoReCa – atrakcyjny partner dla producentów FMCG

Strona 2 z 7

Stwierdził również, że kiedy chce się utrzymać ten sam produkt we wszystkich lokalach, jest się skazanym na dostawców, którzy potrafią kalibrować produkty. Tymczasem takich dostawców wcale nie ma tak dużo, zwłaszcza w sferze mięs. Za tym też idzie wyższa cena.

Firma zaczęła na nowo penetrację rynku małych, lokalnych producentów. – Okazuje się, że tutaj pojawia się bardzo ciekawy produkt, często też poszukiwany przez mieszkańców danego miasta. Lokalny patriotyzm zaczyna odrywać bardzo dużą rolę. Ci mniejsi dostawcy są też coraz bardziej elastyczni – mówił.

Do kwestii cen ciekawie nawiązała Dorota Cacek, wiceprezes zarządu, Sfinks Polska SA: – U nas w firmie działa komitet do spraw cen. O ile w ubiegłym roku czy na początku tego roku zbierał się on raz na miesiąc, to w ciągu ostatnich 6 miesięcy zbierał się z reguły raz na tydzień. Co tydzień analizujemy ceny zakupu i ceny sprzedaży – przyznała.

Wskazała, że są różne możliwości reakcji. – Oprócz menu głównego w naszych sieciach, mamy menu sezonowe, gdzie mamy krótsze serie produktów. To jest pole, na którym możemy sobie pozwolić na inżynierię cenową. Trzeba każdą cenę wyważyć co do grosza i zobaczyć przy których produktach możemy sobie pozwolić na nieco wyższą cenę niż cena podstawowa, do której są przyzwyczajeni klienci. Jesteśmy segmentem casual dining i jest nam na pewno trudniej niż restauracjom premium –  dodała.

Marcin Suski, manager ds. franczyzy, Krowarzywa, zaznaczył, że sieć wegańskich burgerowni w dużej mierze opiera się na produktach sezonowych, które mają swoją swoją specyfikę: – Trzeba znaleźć kompromis między lokalnościa, świeżością, jakością a ceną finalną. W momencie, kiedy rozwijamy się franczyzowo, nabieramy trochę innych możliwości. Mamy trochę inne możliwości negocjacyjne i w niektórych sferach jesteśmy w stanie poczynić oszczędności. Więcej lokali, większe obroty, wyższy średni czek dają większe możliwości – podsumował.

więcej informacji:

Marcin Suski RSS ALERT    /    Damian Rybak RSS ALERT    /    Krzysztof Janiszewski RSS ALERT    /    Stanisław Magdij RSS ALERT    /    Dorota Cacek RSS ALERT    /    Krzysztof Cybruch RSS ALERT    /    dostawcy HoReCa RSS ALERT    /    Pizza Hut RSS ALERT    /    Krowarzywa RSS ALERT    /    AmRest RSS ALERT    /    Senses RSS ALERT    /    restauracje premium RSS ALERT    /    Sfinks RSS ALERT    /    Sfinks Polska RSS ALERT    /    Sphinx RSS ALERT    /    Bierhalle RSS ALERT    /    Forum Rynku Spożywczego i Handlu RSS ALERT    /    FRSiH 2017 RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.201.102
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.