Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Gastronomia jest jak apteka. Wszystko mamy oparte na recepturach – wywiad z właścicielem Aioli

Strona 2 z 5

I naturalnie liczy się sposób podania.

Forma podania jest kluczowa. Jesteśmy wzrokowcami, jemy oczami.

Czy w Aioli jest osoba odpowiedzialna za sposób i formę podania potraw?

W przeszłości współpracowaliśmy z Tadeuszem Mullerem (przyp. red. Kitchen Concept Manager, syn Magdy Gessler), który jest bardzo kreatywną osobą i pomógł nam stworzyć kartę menu. Wspólnie zbudowaliśmy pewną formę. Oczywiście zmieniamy niektóre układy, co wynika z kształtu dania i oferty, ale staramy się oscylować w konkretnym obszarze np. używamy drewna, metali, które są naturalnymi materiałami dla kuchni.

Oczywiście najważniejsze jest to co na talerzu. Ale wiadomo, że wspomniany sposób podania potrawy, wystrój wnętrza i muzyka mają wpływ na samopoczucie klienta podczas pobytu w restauracji. W jaki sposób takie czynniki są dobierane w Twoich lokalach?

Wystój Aioli jest powtarzalny, ponieważ można śmiało powiedzieć, że to już jest sieć. Nie tak dawno otworzyliśmy kolejny lokal w Gdańsku, a niebawem powstaną następne w innych miastach. Owszem Aioli w Warszawie na Świętokrzyskiej różni się od tego na Placu Konstytucji. Natomiast nie chcemy rozjeżdżać się zbytnio z wystrojem, dlatego wszystko jest utrzymane według konkretnego konceptu, co nie oznacza, że nie możemy wprowadzać innowacji w swoim designie. Trendy się zmieniają i to jest otwarty temat. Owszem, to musi tworzyć spójną zgrabną całość, ale nie zawsze wszystko ma być takie same.

Mówiąc o designie, proponuję małą podróż do przeszłości. Jak wyglądała praca przy powstaniu Aioli?

Aioli projektowała Marta Lew. Natomiast wiele osób pracowało przy tym projekcie m.in. Agnieszka Borek, Dariusz Gocławski, wspomniany Tadeusz Muller, Maciej Żakowski i ja. Restauracja jest jak mieszkanie, które urządzasz i chcesz czuć się w nim komfortowo. Masz pewien pomysł, przedstawiasz go architektowi, a on to później zespala, dlatego praca z architektem jest wspólna. Jako właściciel muszę wiedzieć, czego chcę, bo lokal, który powstaje, ma wyrażać moją osobę.

Uważam, że design nie jest jednak najważniejszy w restauracji. Znam fantastyczne miejsca, które nie mają wyjątkowego wystroju, a są kapitalne ze względu na ludzi, którzy tam przychodzą. I na tym polega gastronomia. Jeśli potrafisz wkomponować w swój lokal fajne środowisko, to ono buduje całą infrastrukturę i tworzy klimat miejsca, design wtedy schodzi na drugi plan.

więcej informacji:

Aioli RSS ALERT    /    Marcin Wachowicz RSS ALERT    /    Momu RSS ALERT    /    Banjaluka RSS ALERT    /    restauracja RSS ALERT    /    gastronomia RSS ALERT    /    rynek HoReCa w Polsce RSS ALERT    /    wywiad RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • A1071 DR0P0UT 2017-07-20 21:27:52
    Piękne słowa p. Marcinie, ale czemu pan nie opowie jaką atmosferę w swoich lokalach pan buduje na zapleczu? Ludzie dzięki ktorym odnosisz swój sukces, a pozniej się ich pozbywasz bez mrugnięcia okiem. Ludzie ktorym zawdzięczasz wszystko co masz, tak jak się pozbywasz swoich wspólników. Ten doskonale funkcjonujący biznes sie rozpada, bo juz za parę dni rozpad pana spółki stanie sie faktem i Aioli na placu konstytucji nie bedzie należała do pana a za pare miesięcy nawet tak sie nie bedzie pewnie nazywała. Początki były piękne ale czas pokazał wlasnie jak swietnie zarządzane są twoje lokale przez słoików którzy nie znają podstaw języka angielskiego i podstaw zarządzania ludźmi tylko pracującymi mechanicznie niczym roboty. Żenada, zreszta jak i jedzenie w waszych lokalach, pizza cienka niczym kartka, składniki niskiej jakości, ludzie są zmęczeni praca i nie dają juz z siebie wszystkiego bo widza ze to nie procentuje. Pozdrawiam
  • Warsaw_Night 2017-07-22 16:42:38
    Ta oparte na recepturach ludzi, których juz tam nie ma, to normalne ich czas juz minął. Nie wiem czym tu sie podniecać

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.228.21.186
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.