Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Gastronomia w centrach handlowych - raport

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 25-06-2015, 12:21
Gastronomia w centrach handlowych - raport
Największe pod względem ilości lokali strefy food court znajdują się w Złotych Tarasach, Blue City i CH Janki

Colliers International przeanalizował ofertę gastronomiczną w wybranych warszawskich centrach handlowych. Na podstawie własnych obserwacji oraz ankiety internetowej powstał raport pt. „Smaczny biznes”, analizujący dostępną ofertę gastronomiczną oraz opinie klientów galerii na jej temat.

Największy wybór kawiarni i restauracji w Warszawie oferują: Arkadia, Galeria Mokotów, Złote Tarasy, Blue City, Wola Park, Atrium Promenada, CH Atrium Reduta, CH Atrium Targówek, Sadyba Best Mall i CH Janki. Te właśnie obiekty posłużyły ekspertom Colliers International do badań oferty gastronomicznej. Warszawiacy odwiedzający analizowane centra handlowe mają do dyspozycji ponad 240 różnego rodzaju punktów gastronomicznych – zarówno restauracje i bary stanowiące 52 proc. oferty jak i kawiarnie oraz lodziarnie (48 proc.).

Największe pod względem ilości lokali strefy food court znajdują się w Złotych Tarasach, Blue City i CH Janki. Natomiast najbogatsze w punkty gastronomiczne pasaże są w Złotych Tarasach, Galerii Mokotów i Arkadii. W ostatnim czasie przebudowy i modernizacje stref gastronomicznych przeprowadzone zostały m.in. w Galerii Mokotów, Arkadii, Blue City, na ukończeniu jest także przebudowa strefy gastronomicznej w centrum handlowym Wola Park.

W strefach food court warszawskich centrów handlowych znajdziemy zazwyczaj bary fast food, bary z kuchnią azjatycką, włoską, meksykańską, polską a także ryby, kebaby, sałatki i kanapki. Restauracje działające w centrach handlowych oferują przede wszystkim kuchnie: włoską, azjatycką, amerykańską, polską oraz sushi. Regularne lokale za stolikami w pasażach to także kawiarnie, lodziarnie i pijalnie czekolady. Z wysp i stoisk gastronomicznych korzystają głównie kawiarnie, lodziarnie jak i najemcy oferujący mrożone jogurty i soki.

Mimo, że oferta gastronomiczna warszawskich centrów handlowych jest w znacznym stopniu powtarzalna to spotkamy także pewne innowacje, zarówno w zakresie samej oferty jak i formy obsługi. Do ciekawych przykładów zarejestrowanych przez autorów niniejszego raportu należą restauracja ze zdrową żywnością Ryż Ot To w centrum handlowym Reduta, Szare Bistro w sklepie wnętrzarskim AD Loving Home w Złotych Tarasach czy zewnętrzny czasowy kompleks gastronomiczny w formie „food trucks” zorganizowany w rozbudowywanym obecnie centrum handlowym Wola Park.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 643) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH