Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Główny Inspektorat Sanitarny zapowiada wzmożone kontrole lokali gastronomicznych latem

  • Autor: Gazeta Prawna
  • Data: 12-06-2018, 08:59

W rozpoczynającym się sezonie wakacyjnym GIS weźmie pod lupę przede wszystkim placówki znajdujące się w miejscowościach wypoczynkowych. Kontroli spodziewać mogą się przede wszystkim właściciele lokali zlokalizowanych w województwie zachodniopomorskim, pomorskim i warmińsko-mazurskim, gdzie w lipcu i sierpniu ruch turystyczny jest największy.

W ubiegłym roku inspektorzy przebadali w tych regionach kraju ponad 5,8 tys. restauracji, barów czy kawiarni. W tym roku, sanepid nie wyklucza, że kontrolą zostanie objętych więcej lokali, a na pewno mogą się ich spodziewać te, w których w ubiegłym roku ujawniono nieprawidłowości. A wykryto je w ponad 1,6 tys. placowek. Efektem było nałożenie ponad 850 mandatów na łączną kwotę 236 tys. zł. Inspektorzy zdecydowali o zamknięciu 18 placówek oraz wydali ponad 500 decyzji nakładających na przedsiębiorców obowiązek poprawy warunków techniczno-sanitarnych. Łącznie w całym kraju w 2017 r. odbyło się ponad 58,7 tys. kontroli. Wydano ponad 9,2 tys. decyzji administracyjnych, w tym 207 o przerwania działalności całego lub części zakładu. Winnych zaniedbań ukarano 6,6 tys. mandatów na łączną kwotę 1,5 mln zł.

Co w tym roku będzie sprawdzane przez Państwową Inspekcję Sanitarną? Kontrole obejmą ocenę spełnienia wymagań obowiązujących przepisów prawnych dotyczących m.in.: stanu sanitarno-technicznego i porządkowego, sposobu przyjęcia i jakości surowców, ich identyfikowalności, warunków produkcji i przechowywania żywności, terminów przydatności do spożycia lub dat minimalnej trwałości, stanu higieny i stanu zdrowia pracowników (również sezonowych) oraz uczestnictwa w szkoleniach wymaganych w zakresie przestrzegania zasad higieny odpowiednio do wykonywanej pracy, sposobu przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (np. na etykietach produktów), a także prowadzenia dokumentacji i zapisów dotyczących stosowanych systemów kontroli wewnętrznej, w tym systemu HACCP oraz realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) oraz produkcyjnej (GMP), które powinny być wdrożone w danym zakładzie. Sanepid zaznacza, że kontrole prowadzone są bez wcześniejszego zawiadomienia.

Całość w Gazecie Prawnej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • obserwator 12-06-2018, 10:43:
Trzeba było, aby kilkadziesiąt osób zaraziło się salmonellą, żeby GIS się zainteresował poziomem HACCP u producentów żywności.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 427) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.