Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Granat, harissa i ciecierzyca w restauracjach Sphinx

  • Autor: portalspozywczy/pr
  • Data: 22-08-2017, 13:25
Granat, harissa i ciecierzyca w restauracjach Sphinx
fot. materiały prasowe

„Granat, harissa i ciecierzyca” to kluczowe składniki dań z nowej wkładki w restauracjach Sphinx, opracowanych przez ekspertkę kuchni libańskiej, Samar Khanafer. Tym razem wśród nowości znalazły się m.in. wątróbka drobiowa w glazurze z granatów, stek wołowy z angusa z 7 przyprawami libańskimi i sosem na bazie harissy oraz zupa z pomidorów i ciecierzycy. W sezonowym menu pojawiły się także orientalne dodatki takie jak ryż po arabsku oraz sakiewka grillowanych warzyw. Oferta jest dostępna do 20 listopada 2017 r. w wybranych restauracjach Sphinx.

- Kuchnia bliskowschodnia to bogactwo świeżych ziół i aromatycznych przypraw, które w połączeniu z sezonowymi polskimi składnikami pamiętam z domu. Tym razem, zapraszam Was w bardzo osobistą podróż do kuchni, jaką pokazali mi moi rodzice łącząc dwie tradycje kulinarne – mówi Samar Khanafer, autorka przepisów z trzeciej wkładki w restauracjach Sphinx.

Oferta „Granat, harissa i ciecierzyca” to propozycja sześciu nowych dań wprost z kuchni libańskiej, w tym zupa z pomidorów z cząstkami marchewki, czosnkiem, cebulą, kuminem i ciecierzycą. Całość doprawiona jest mieszanką 7 przypraw libańskich, czyli czarnego pieprzu, ziela angielskiego, goździków, gałki muszkatołowej, kolendry, suszonego imbiru i cynamonu. Na przystawkę w Sphinxie Samar Khanafer proponuje też zestaw czterech libańskich chlebków: „Lahmajoun” z wołowiną i „Manouche” w nowej wersji z humusem, pomidorami koktajlowymi i miętą. Wśród dań głównych królują orientalnie przyprawione mięsa drobiowe i wołowe. Tagine z kurczakiem to delikatna pierś z kurczaka duszona z morelami, marchewką, ciecierzycą z dodatkiem kuminu i świeżej kolendry, podawana z ryżem po arabsku. Najnowszy dodatek to połączenie wielu smaków – ryżu, podsmażanego cienkiego makaronu i 7 przypraw libańskich. W ofercie znalazła się także wątróbka drobiowa w glazurze z granatów, która nadaje jej intensywny słodko-kwaśny smak. Danie to podawane jest na sałatce z kaszy bulgur i buraka z granatem oraz mieszanką świeżych sałat. W nowej wkładce znalazła się także Kofta Libańska, czyli szpadki grillowanego mięsa wołowego z przyprawami libańskimi, posypane natką pietruszki, podawane z ryżem po arabsku i sakiewką grillowanych warzyw z dodatkiem masła, czosnku i sosu na bazie harissy. Fani steków wołowych mogą spróbować nowej wersji doprawionej 7 przyprawami libańskimi oraz masłem ziołowym, serwowanego z frytkami stekowymi, sakiewką grillowanych warzyw oraz sosem na bazie harissy. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 834) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH