Green Caffè Nero: Już 98 przypadków zachorowań
Do 11 czerwca do godz. 10 zgłoszono ogółem 98 przypadków zachorowań, w tym 11 dzieci. 15 osób jest nadal hospitalizowanych. Wzrosła też liczba zachorowań w Małopolsce - informuje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w komunikacie nt. zatruć pokarmowych w sieci kawiarni Green Caffè Nero.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Warszawie poinformował o kontynuacji dochodzenia epidemiologicznego w sprawie zbiorowego zatrucia pokarmowego w sieci Green Caffè Nero.
Jak zapewniono, od 1 czerwca prowadzone są kontrole sanitarne kawiarni ze szczególnym zapewnieniem bezpieczeństwa oferowanych do sprzedaży środków spożywczych, w tym ciast z kremem niepoddanych obróbce termicznej.
Do 11 czerwca skontrolowano 31 zakładów, w których w dalszym ciągu stwierdza się nieprawidłowości natury sanitarnohigienicznej oraz dotyczące stanu technicznego obiektów. Dotyczyły one głównie przerwania łańcucha chłodniczego dla oferowanych produktów.
Nadal wzrasta suma nałożonych mandatów karnych. Jak dotąd, nałożono kary na kwotę 7200 zł. Postępowanie administracyjne jest w toku.
Potwierdzono także zachorowania na teranie Małopolski.
Do 11 czerwca do godz. 10 zgłoszono ogółem 98 przypadków zachorowań, w tym 11 dzieci. 15 osób jest nadal hospitalizowanych, w tym 3 dzieci.
Tymczasem Sieć Green Caffè Nero zapewnia, że wyciągnęła wnioski z zatruć salmonellą. - Informujemy, że we wszystkich kawiarniach Green Caffè Nero w pełni wdrożyliśmy zalecenia Sanepidu. Dzięki temu przecięto drogi zakażenia, o czym świadczy brak nowych zachorowań, które by nastąpiły po 31 maja 2018 r. - oświadcza sieć.
- Pracujemy nad kolejnymi rozwiązaniami w zakresie bezpieczeństwa oferowanej żywności. Niedługo w naszych kawiarniach pojawią się nowe witryny chłodzące, których prototyp jest już w produkcji. Dzięki umieszczonym w nich termometrom klienci będą widzieć jaka panuje w nich temperatura. W przypadku jej wzrostu, powiadomi nas o tym sygnał dźwiękowy - zapewniono.
Sieć jest w stałym telefonicznym kontakcie z osobami, które zgłosiły problemy po spożyciu ciast. Powołała dedykowany zespół mający wspomóc poszkodowane osoby w procesie administracyjnym ubiegania się o odszkodowanie. Poszkodowanym klientom mają zostać wypłacone rekompensaty za pośrednictwem firmy ubezpieczeniowej.
Czytaj też: Kryzys po zatruciu salmonellą: Czy Green Caffe Nero wyjdzie obronną ręką?


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.