Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Green Coffee wiele wniosło do Caffe Nero - polski design i model jedzenia w kawiarniach

  • Autor: Anna Wrona, Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 12-01-2017, 10:11
Green Coffee wiele wniosło do Caffe Nero - polski design i model jedzenia w kawiarniach
Adam Ringer, prezes sieci kawiarni Green Caffe Nero; fot. Piotr Waniorek (Żelazna Studio)

Gerry Ford, szef Caffè Nero, i Adam Ringer, szef Green Coffee, spotkali się na początku 2012 roku i postanowili stworzyć w Polsce połączenie obu kawiarnianych marek w postaci konceptu Green Caffè Nero. O tym, co z perspektywy 5 lat dało to obu stronom, rozmawiamy z Adamem Ringerem, prezesem sieci.

Jak mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Adam Ringer, prezes sieci kawiarni Green Caffe Nero, połączenie Green Caffee z  Caffe Nero przyniosło wiele korzyści obu stronom. I nie chodzi tu tylko o zagadnienia czysto finansowe, choć niewątpliwie i one miały swoje znaczenie.

–Weszliśmy w dużą sieć zakupową. Znaczenie tego faktu można pokazać na przykładnie kubków papierowych. Kiedy sami negocjowaliśmy te kubki z fabryką znajdującą się w Polsce, wydawało nam się, że uzgodniliśmy dobrą cenę. Kiedy zobaczyłem ceny zakupu nowych kubków papierowych kanałami Caffé Nero, to pomyślałem, że pomylili się o jeden przecinek – przyznaje prezes sieci kawiarni Green Caffe Nero.

Jak mówi, Caffe Nero nauczyło też bardzo poważnego podchodzenia do przygotowania firmy od wewnątrz, tzn. tego, jak zachować jakość przy szybkim rozwoju. Firma przekazała m.in. cały system szkoleniowy. – Przy pomocy Caffe Nero udało nam się m.in. wprowadzić tzw. serwis jeden na jeden – ta sama osoba za barem przyjmuje zamówienie, robi tę kawę i przyjmuje płatność. U naszych konkurentów często ktoś inny przyjmuje zamówienie i pieniądze, a ktoś inny je wykonuje a jeszcze ktoś inny je wydaje. W sumie kontakt klienta z baristami jest rozbity i nikły. A co jest najważniejsze w kawiarni? Właśnie ten kontakt. To jest to, co firma daje personelowi i klientom – tłumaczy Ringer.

Dodaje jednocześnie, że Green Coffee wiele wniosło do Nero. Przede wszystkim inne zrozumienie jedzenia oraz polski design. –Teraz Nero, robiąc ekspansję w Stanach Zjednoczonych, przenosi nasz model robienia jedzenia w kawiarni. Druga rzecz, którą daliśmy, to kontakt z polskimi rzemieślnikami. Teraz nasi stolarze robią meble dla Caffe Nero w całym świecie. Z malutkich warsztacików zrobiły się nieliche manufaktury. Kowale robią kraty, a stolarze bary które wysyłane są do Dubaju, Bostonu czy Manchesteru. to już spory eksport tych foteli, krzeseł, lamp... Architekci Caffe Nero na całym świecie zamawiają teraz meble rzemieślniczo robione w Polsce – wymienia.

Adam Ringer przyznaje, że bardzo istotną cechą tego joint venture była dla niego możliwość zarządzania firmą w Polsce. – Caffe Nero nie jest korporacją, w której gdzieś siedzi sztab ludzi i obmyśla, a potem to co wymyśli mają realizować inni, tzw. lokalni pracownicy – mówi serwisowi portalspozywczy.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH