Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Hity street food 2017: Ramen, poke bowl i podpłomyki

– Jeśli chodzi o trendy jedzeniowe, to nadal mamy zachwyt jedzeniem azjatyckim, ale wchodzimy coraz głębiej w tę kuchnię i podstawowe dania już nam nie wystarczają. Z naszych obserwacji wynika, że na pewno będzie popularny w tym sezonie ramen – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Karolina Liberka, Business Development Deputy Director z agencji marketingowej Feno.

Hity street food 2017: Ramen, poke bowl i podpłomyki
fot. shutterstock

W świecie street food cały czas króluje kuchnia azjatycka. W ubiegłym roku na naszym rynku gastronomicznym mieliśmy m.in. ramen, dim sumy, noodle, udony, temptury i sushi rolle. W tym roku będziemy to kontynuować, jednak z pewnymi modyfikacjami. Zagoszczą u nas również gastronomiczne hybrydy.

– Dużym powodzeniem cieszą się wietnamskie kanapki bánh mi, zupa pho, pierożki, ramen, spring rollsy – wymienia Karolina Liberka, Business Development Deputy Director z agencji marketingowej Feno.

Jej zdaniem trendem, na który warto zwrócić uwagę,  są tzw. miski (bowl).  Tegorocznym hitem może być poke bowl – danie oryginalnie wywodzące się z Hawajów. Taka „miska” to danie z surowej ryby, ryżu, owoców i warzyw z dużą ilością ziół. Na rynku pojawiać będą się też wege miski.

Rozmówczyni serwisu portalspozywczy.pl dodaje jednocześnie, że w zachwycie azjatyckimi smakami nie rezygnujemy z kuchni, która jest typowo polska. Modyfikujemy ją jednak zgodnie z aktualnymi trendami. Dowodem na to są np. pierogi z nadzieniem z buraka.

Apetyt na tradycyjne smaki w nowym wydaniu dotyczy także „kanapek”. – Warszawskie serca podbijają kanapki wietnamskie, kanapki z pastrami, ale także np. z plackami ziemniaczanymi. Nowością są podłomyki, które pojawiły się na pierwszym warszawskim spotkaniu street foodowym i cieszyły się dużym powodzeniem – mówi przedstawicielka Feno. 

W tym sezonie nastąpiła także modyfikacja w zakresie serwowania gofrów. Możemy wybierać ze standardowych słodkich lub np. z mozarellą, humusem z rukolą z serem feta.

Czytaj też: Tomek Woźniak o nowych trendach na rynku street food (wideo)

Moda na street food zadomowiła się u nas już na stałe

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

street food RSS ALERT    /    Karolina Liberka RSS ALERT    /    Feno RSS ALERT    /    podpłomyki RSS ALERT    /    kanapki RSS ALERT    /    gofry RSS ALERT    /    poke bowl RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.93.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.