Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Hity street food 2017: Ramen, poke bowl i podpłomyki

  • Autor: Anna Wrona/portalspozywczy.pl
  • Data: 21-04-2017, 13:26
Hity street food 2017: Ramen, poke bowl i podpłomyki
fot. shutterstock

– Jeśli chodzi o trendy jedzeniowe, to nadal mamy zachwyt jedzeniem azjatyckim, ale wchodzimy coraz głębiej w tę kuchnię i podstawowe dania już nam nie wystarczają. Z naszych obserwacji wynika, że na pewno będzie popularny w tym sezonie ramen – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Karolina Liberka, Business Development Deputy Director z agencji marketingowej Feno.

W świecie street food cały czas króluje kuchnia azjatycka. W ubiegłym roku na naszym rynku gastronomicznym mieliśmy m.in. ramen, dim sumy, noodle, udony, temptury i sushi rolle. W tym roku będziemy to kontynuować, jednak z pewnymi modyfikacjami. Zagoszczą u nas również gastronomiczne hybrydy.

– Dużym powodzeniem cieszą się wietnamskie kanapki bánh mi, zupa pho, pierożki, ramen, spring rollsy – wymienia Karolina Liberka, Business Development Deputy Director z agencji marketingowej Feno.

Jej zdaniem trendem, na który warto zwrócić uwagę,  są tzw. miski (bowl).  Tegorocznym hitem może być poke bowl – danie oryginalnie wywodzące się z Hawajów. Taka „miska” to danie z surowej ryby, ryżu, owoców i warzyw z dużą ilością ziół. Na rynku pojawiać będą się też wege miski.

Rozmówczyni serwisu portalspozywczy.pl dodaje jednocześnie, że w zachwycie azjatyckimi smakami nie rezygnujemy z kuchni, która jest typowo polska. Modyfikujemy ją jednak zgodnie z aktualnymi trendami. Dowodem na to są np. pierogi z nadzieniem z buraka.

Apetyt na tradycyjne smaki w nowym wydaniu dotyczy także „kanapek”. – Warszawskie serca podbijają kanapki wietnamskie, kanapki z pastrami, ale także np. z plackami ziemniaczanymi. Nowością są podłomyki, które pojawiły się na pierwszym warszawskim spotkaniu street foodowym i cieszyły się dużym powodzeniem – mówi przedstawicielka Feno. 

W tym sezonie nastąpiła także modyfikacja w zakresie serwowania gofrów. Możemy wybierać ze standardowych słodkich lub np. z mozarellą, humusem z rukolą z serem feta.

Czytaj też: Tomek Woźniak o nowych trendach na rynku street food (wideo)

Moda na street food zadomowiła się u nas już na stałe

 

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 350) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH