Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Hity street food 2017: Ramen, poke bowl i podpłomyki

  • Autor: Anna Wrona/portalspozywczy.pl
  • Data: 21-04-2017, 13:26
Hity street food 2017: Ramen, poke bowl i podpłomyki
fot. shutterstock

– Jeśli chodzi o trendy jedzeniowe, to nadal mamy zachwyt jedzeniem azjatyckim, ale wchodzimy coraz głębiej w tę kuchnię i podstawowe dania już nam nie wystarczają. Z naszych obserwacji wynika, że na pewno będzie popularny w tym sezonie ramen – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Karolina Liberka, Business Development Deputy Director z agencji marketingowej Feno.

W świecie street food cały czas króluje kuchnia azjatycka. W ubiegłym roku na naszym rynku gastronomicznym mieliśmy m.in. ramen, dim sumy, noodle, udony, temptury i sushi rolle. W tym roku będziemy to kontynuować, jednak z pewnymi modyfikacjami. Zagoszczą u nas również gastronomiczne hybrydy.

– Dużym powodzeniem cieszą się wietnamskie kanapki bánh mi, zupa pho, pierożki, ramen, spring rollsy – wymienia Karolina Liberka, Business Development Deputy Director z agencji marketingowej Feno.

Jej zdaniem trendem, na który warto zwrócić uwagę,  są tzw. miski (bowl).  Tegorocznym hitem może być poke bowl – danie oryginalnie wywodzące się z Hawajów. Taka „miska” to danie z surowej ryby, ryżu, owoców i warzyw z dużą ilością ziół. Na rynku pojawiać będą się też wege miski.

Rozmówczyni serwisu portalspozywczy.pl dodaje jednocześnie, że w zachwycie azjatyckimi smakami nie rezygnujemy z kuchni, która jest typowo polska. Modyfikujemy ją jednak zgodnie z aktualnymi trendami. Dowodem na to są np. pierogi z nadzieniem z buraka.

Apetyt na tradycyjne smaki w nowym wydaniu dotyczy także „kanapek”. – Warszawskie serca podbijają kanapki wietnamskie, kanapki z pastrami, ale także np. z plackami ziemniaczanymi. Nowością są podłomyki, które pojawiły się na pierwszym warszawskim spotkaniu street foodowym i cieszyły się dużym powodzeniem – mówi przedstawicielka Feno. 

W tym sezonie nastąpiła także modyfikacja w zakresie serwowania gofrów. Możemy wybierać ze standardowych słodkich lub np. z mozarellą, humusem z rukolą z serem feta.

Czytaj też: Tomek Woźniak o nowych trendach na rynku street food (wideo)

Moda na street food zadomowiła się u nas już na stałe

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH