Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Homecooking - moda na gotowanie ?

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że na jedzenie poza domem Polacy wydają rocznie 2,5 proc. swoich dochodów. Wyjścia do restauracji odbywają się średnio raz na tydzień. Najbardziej sprzyjające spotkaniom w restauracjach i barach pozostają letnie temperatury. Jesienią i zimą Polacy lubią przygotowywać posiłki w domu i celebrować je z rodziną i przyjaciółmi.

Z raportu przeprowadzonego przez Open Card wynika, że Polacy najchętniej jadają posiłki w restauracjach sieciowych (42 proc.), z kuchnią europejską (10 proc.) czy egzotyczną (9 proc.). Nasuwa się więc pytanie: dlaczego nie odtwarzać smaków tych kuchni w domowym zaciszu mając pewność co do świeżości składników?

Polacy lubią gotować w domu!

Okazuje się, że w ciągu ostatnich lat w Polsce zapanowała swoista moda na domowe gotowanie. Co prawda, wciąż lubimy co jakiś czas zjeść posiłek w ulubionej restauracji, jednak to właśnie homecooking dominuje w Polskich domach. Przejawia się to zarówno w przygotowywaniu posiłków do pracy i szkoły, jak i organizowaniu kolacji i wspólnym gotowaniu z przyjaciółmi. Modę tę pokazuje również telewizja, która popularyzuje kucharzy-amatorów eksperymentujących w kuchni. Domowi kucharze z powodzeniem odtwarzają smaki kuchni całego świata.

Świeże składniki podstawą w kuchni

Gotowanie w domu rozpoczyna się przede wszystkim doborem odpowiednich składników. Robiąc zakupy mamy pewność, że wybrane przez nas elementy dania są świeże i dobre jakościowo. Mając dostęp do Internetu, możemy jednocześnie korzystać z dorobku kuchni azjatyckiej, europejskiej czy amerykańskiej. Przygotowując burgera wystarczy jedynie 15 minut, dobrej jakości wołowina, pieczywo, świeże warzywa i sos – który połączy całość. Do tego amerykańskiego dania najlepszy będzie delikatny sos majonezowy z dodatkiem ketchupu lub bardziej wyrazisty sos barbecue z wędzonym aromatem. W domu bez problemu można stworzyć także danie z najlepszej azjatyckiej restauracji. Wystarczy odpowiedni sos słodko-kwaśny, świeże warzywa, makaron ryżowy i orientalne przyprawy. Tak samo można eksperymentować z wieloma innymi kuchniami: delikatny smak curry wyczuwalny w remuladzie duńskiej podkreśli smak warzyw i mięs. Salsa mexicana z kawałkami warzyw wprowadzi nas w prawdziwie meksykański klimat.

Celebrowanie posiłków z najbliższymi

Homecooking nie musi zatem wiązać się z długimi godzinami w kuchni. Czasami do wspólnego gotowania wystarczy zaprosić rodzinę i przyjaciół i wspólnie celebrować posiłki na miarę najlepszych szefów kuchni. – Jedzenie w restauracjach ustępuje miejsca tradycyjnemu, domowemu gotowaniu. Polacy chętnie eksperymentują, odtwarzając egzotyczne dania z kuchni chińskiej czy tajskiej. Sami decydują o wyborze składników, dlatego też coraz chętniej sięgają po warzywa z targów zamiast dużych hipermarketów. Nie zapominajmy także o tym, jak popularne są dania fast-food typu hamburger. Mając odpowiedniej jakości mięso, świeże warzywa i sos zyskujemy wartościowy posiłek zaledwie w ciągu parunastu minut – dodaje Łukasz Kotaniec, producent sosów Folwark. – Chodzenie do restauracji daje mi inspirację do gotowania w domu. Lubię udoskonalać dania i doprawiać je według własnych preferencji, mam również wpływ na jakość używanych składników – dodaje Arkadiusz Gólski z bloga R'n'G Kitchen.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Łukasz Kotaniec RSS ALERT    /    Arkadiusz Gólski RSS ALERT    /    Homecooking RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.91.79.74
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.