Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Hotele i restauracje na Mazurach mają kłopot z pracownikami sezonowymi

Przedsiębiorcy z branży hotelarskiej i gastronomicznej nad mazurskimi jeziorami mają kłopot ze znalezieniem pracowników sezonowych. Powody tej sytuacji są złożone, to m.in. niskie płace, kłopoty komunikacyjne oraz niechęć bezrobotnych do podjęcia pracy.

Hotele i restauracje na Mazurach mają kłopot z pracownikami sezonowymi
Restauracje na Mazurach mają kłopot z pracownikami

Na Mazurach trudno jest znaleźć przedsiębiorcę, który przed sezonem turystycznym miałby skompletowaną załogę.

"Jak idę główną ulicą miasteczka, to niemal na każdym sklepie, na każdej knajpie widzę kartkę o poszukiwaniu pracownika. Brak ludzi do pracy to stały temat rozmów między przedsiębiorcami i nikt nie znalazł sposobu na rozwiązanie tej sytuacji" - powiedziała PAP Magda Szczygieł z rodzinnej cukierni "U Adama" w Giżycku, która sama od razu zatrudniłaby m.in. kierowcę, pracowników produkcji i punktów sprzedaży.

"Ale chętnych do pracy brak, w ogóle nikt nie składa cv. Przychodzą za to regularnie +stemplarze+, czyli ci, co muszą podbić papiery z urzędu pracy, że nie ma dla nich pracy. Najpierw im tłumaczyłam, przekonywałam a teraz już jak widzę, że oni nie mają ochoty pracować, to przystawiam ten stempel i niech idą" - przyznała Szczygieł. Wedle danych z giżyckiego urzędu pracy w tym mieście i okolicy bez pracy jest 2,5 tys. osób.

Podobnie jest w Mikołajkach, gdzie bezrobocie na koniec maja wynosiło 19,2 proc. "Była dziś u mnie dyrektor dużego hotelu i skarżyła się, że ludzie są już tak rozbestwieni, że mówią: +proszę mnie nie zatrudniać, bo ja i tak do pracy nie przyjdę+. Inna pani, matka, powiedziała, że woli mieć zasiłek i pieniądze z Programu 500+, niż pracować za najniższe wynagrodzenie" - przyznał w rozmowie z PAP burmistrz Mikołajek Piotr Jakubowski. Jak ocenił program rządowego wsparcia dla rodzin "zasadniczo jest dobry, ale rozleniwia tych, którym pracować się nie chce".

Według rozmówców PAP brak chętnych do prac sezonowych na Mazurach to problem złożony. W ocenie Małgorzaty Żukowskiej z giżyckiego Urzędu Pracy zasadniczą kwestią są niskie płace. "Niemal wszyscy pracodawcy oferują najniższą krajową. Niezależnie od tego, czy szukają pracownika bez kwalifikacji, czy z kwalifikacjami. Najniższą pensję oferuje się zarówno pomocy kuchennej, jak i barmanowi. Poza tym prace sezonowe w branży turystycznej to ciężkie fizyczne zajęcia i wielu ludzi oczekuje za nie godziwej zapłaty" - przyznała Żukowska.

Kolejnym problemem w znalezieniu pracowników jest brak połączeń komunikacyjnych na Mazurach. Od wielu lat w regionie likwidowane są linie autobusowe do mniejszych miejscowości.

"Mam w kuchni zatrudnioną panią, która ma ostatni autobus do domu o godz. 17:45. To starsza osoba, rowerem nie pojedzie, a jak mamy np. wesele, czy jakieś przyjęcie to pracujemy znacznie dłużej" - powiedział PAP szef Lokalnej Organizacji Turystycznej w Giżycku Marek Szmit, który jednocześnie jest przedsiębiorcą branży turystycznej.

więcej informacji:

rynek pracy tymczasowej RSS ALERT    /    rynek pracy 2016 RSS ALERT    /    pracownicy sezonowi RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • baraja 2016-06-07 08:00:25
    Szkoda, że przedsiębiorcy nie przyznają, iż sami za takie pieniądze które proponują, nie pozwoliliby pracować własnym dzieciom. Wizja zarobku w sezonie, który ma pokryć koszty ich egzystencji przez resztę roku, może się okazać płonna w tym roku. Zatem problem nie jest \"złożony\", a wręcz łatwiutki do zdiagnozowania.
  • biały czarnuch 2016-06-07 11:40:58
    brak czarnuchów na rynku, to będzie problem,

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.221.75.115
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.