Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Jarosław Śliwka na Food Show: Praca na zmywaku jest dobrą lekcją

- W dzisiejszych czasach kucharze przychodzący do pracy, od razu mogą dostać posadę kucharza, a często zdarza się, że nie szanują pracy i innych ludzi, dlatego uważam, że praca na zmywaku jest dobrą lekcją – powiedział Jarosław Śliwka, szef kuchni, Gastronomia Śląsk w trakcie debaty „Od kelnera do menedżera – wyzwania gastronomicznego rynku pracy”, która odbyła się podczas Food Show 2018.

Jarosław Śliwka na Food Show: Praca na zmywaku jest dobrą lekcją
Jarosław Śliwka

Podczas debaty doświadczenia w pracy w kuchni na różnych stanowiskach docenił Jarosław Śliwka.

– Pracowałem na zmywaku, podpatrywałem kucharzy. Jeżeli jesteśmy w stanie pokonać te wszystkie etapy i zacisnąć zęby, to później procentuje. Obecnie jestem szefem kuchni. W dzisiejszych czasach kucharze przychodzący do pracy, od razu mogą dostać posadę kucharza, a często zdarza się, że nie szanują pracy i innych ludzi, dlatego uważam, że praca na zmywaku jest dobrą lekcją – wyjaśnił Jarosław Śliwka.  

– Pracownicy wybierają sobie, gdzie chcą pracować. Pieniądze grają główną rolę i młodzi skaczą z miejsca na miejsce. Ciężko wyedukować obecnie nowych kucharzy, bo nie szanują pacy, a idą pracować tam, gdzie lepiej zapłacą. A chcę, że młodzi rozwijali się – dodał Śliwka.

Szef kuchni odniósł się również do pracy obcokrajowców w gastronomii.

– Jest gdzieś ta luka tworzona przez Polaków, którzy sami wyjeżdżają na zachód do pracy i trzeba ją uzupełnić. Sam wyjeżdżałem do Wielkiej Brytanii, co dało mi korzyści. Natomiast sami stworzyliśmy taką sytuację jako pracownicy, że część wyjechała z kraju i nie ma rąk do pracy. Stąd przyjazd ludzi zza granicy. Nie mówię, że to źle, ale szkoda, że nasi nie wykorzystują swego potencjału w kraju – tłumaczył Jarosław Śliwka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Food Show 2018 RSS ALERT    /    Jarosław Śliwka RSS ALERT    /    gastronomia RSS ALERT    /    praca w gastronomii RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.84.243.246
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.