Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Jedzenie na dowóz: Średnia wartość rachunku to 56,02 zł (raport)

Średnia wartość rachunku jedzenia na dowóz jest mocno uzależniona od rodzaju kuchni, a także dni tygodnia. Najwyższe średnie kwoty płacimy, zamawiając sushi.

Jedzenie na dowóz: Średnia wartość rachunku to 56,02 zł (raport)
fot. shutterstock

Jak podaje firma Stava w raporcie dotyczącym kanału delivery, średnia wartość rachunku jedzenia na wynos wynosi 56,02 zł. Różni się jednak znacznie, jeśli rozpatrywać zamówienia pod kątem zamawianych potraw. Najwięcej płacimy średnio za sushi:

Pizza - 44 zł
Burgery - 58 zł
Kebab - 40 zł
Kuchnia indyjska - 66 zł
Kuchnia polska - 56 zł
Kuchnia orientalna - 46 zł
Pierogi - 51 zł
Sushi - 131 zł
Kuchnia tajska - 71 zł
Kuchnia wegańska - 62 zł

Średnia wartość rachunku za jedzenie na dowóz determinowana jest przede wszystkim minimalną kwotą zamówienia. Zdecydowana większość restauracji nie przyjmuje zamówień poniżej 20 - 25 zł. Koszt dowozu do klienta jest w takim wypadku zbyt wysoki w stosunku do wartości rachunku i takie zamówienia są zazwyczaj nieopłacalne. Klienci nie są skłonni zapłacić za dowóz więcej niż 5 zł, a to nie pokrywa w całości kosztu. Dużą część kosztu dostawy restauracja musi pokrywać z marży na posiłku.

Restauracje, które opierają się głównie o ruch na sali a dowozy traktują jako dodatek, ustawiają minimalną kwotę zamówienia jeszcze wyżej - na poziomie 40 - 50 zł. - To jest już jednak istotna bariera dla klientów i zazwyczaj oznacza automatycznie niewielki wolumen dostaw z takiej restauracji - czytamy w raporcie.

Co ciekawe, różnice w średniej wartości rachunku widoczne są także w rozbiciu wg godziny zamówienia. Wyraźny szczyt występuje od poniedziałku do piątku o godzinie 11:00 - 12:00. Klienci zamawiają wtedy jedzenie do biur dla większej grupy osób na raz. Jako potwierdzenie warto zwrócić uwagę, że nie ma tego szczytu w soboty i niedziele. 

Porównując ogólną średnią wartość rachunku do średnich w poszczególnych dniach tygodnia, możemy zaobserwować że najniższa średnia występuje w poniedziałki, a najwyższa w piątki.

Biorąc pod uwagę, że w poniedziałki również ilość zamówień jest najniższa, czyni to poniedziałek najmniej opłacalnym dniem tygodnia dla restauratorów. Z tych powodów niektóre restauracje decydują się zrezygnować z pracy właśnie w poniedziałki.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

delivery RSS ALERT    /    jedzenie na wynos RSS ALERT    /    dostawy do domu RSS ALERT    /    Stava RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • palacz 2017-06-16 16:00:46
    A ja bardzo nie lubie zmawiać. Jak dla mnie jka się chce zjeść coś z restauracji, to fajnie do tej restauracji pójść. Zwłaszcza, ze często te miejsca mją piękne i mega klimatyczne wnętrza (przykład Wabu sushi w warszawie, które chyba nawet jakieś nagrody za wnętrza dostawało)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.230.84.215
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.