Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jedzenie na dowóz: Średnia wartość rachunku to 56,02 zł (raport)

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 07-06-2017, 12:29
Jedzenie na dowóz: Średnia wartość rachunku to 56,02 zł (raport)
fot. shutterstock

Średnia wartość rachunku jedzenia na dowóz jest mocno uzależniona od rodzaju kuchni, a także dni tygodnia. Najwyższe średnie kwoty płacimy, zamawiając sushi.

Jak podaje firma Stava w raporcie dotyczącym kanału delivery, średnia wartość rachunku jedzenia na wynos wynosi 56,02 zł. Różni się jednak znacznie, jeśli rozpatrywać zamówienia pod kątem zamawianych potraw. Najwięcej płacimy średnio za sushi:

Pizza - 44 zł
Burgery - 58 zł
Kebab - 40 zł
Kuchnia indyjska - 66 zł
Kuchnia polska - 56 zł
Kuchnia orientalna - 46 zł
Pierogi - 51 zł
Sushi - 131 zł
Kuchnia tajska - 71 zł
Kuchnia wegańska - 62 zł

Średnia wartość rachunku za jedzenie na dowóz determinowana jest przede wszystkim minimalną kwotą zamówienia. Zdecydowana większość restauracji nie przyjmuje zamówień poniżej 20 - 25 zł. Koszt dowozu do klienta jest w takim wypadku zbyt wysoki w stosunku do wartości rachunku i takie zamówienia są zazwyczaj nieopłacalne. Klienci nie są skłonni zapłacić za dowóz więcej niż 5 zł, a to nie pokrywa w całości kosztu. Dużą część kosztu dostawy restauracja musi pokrywać z marży na posiłku.

Restauracje, które opierają się głównie o ruch na sali a dowozy traktują jako dodatek, ustawiają minimalną kwotę zamówienia jeszcze wyżej - na poziomie 40 - 50 zł. - To jest już jednak istotna bariera dla klientów i zazwyczaj oznacza automatycznie niewielki wolumen dostaw z takiej restauracji - czytamy w raporcie.

Co ciekawe, różnice w średniej wartości rachunku widoczne są także w rozbiciu wg godziny zamówienia. Wyraźny szczyt występuje od poniedziałku do piątku o godzinie 11:00 - 12:00. Klienci zamawiają wtedy jedzenie do biur dla większej grupy osób na raz. Jako potwierdzenie warto zwrócić uwagę, że nie ma tego szczytu w soboty i niedziele. 

Porównując ogólną średnią wartość rachunku do średnich w poszczególnych dniach tygodnia, możemy zaobserwować że najniższa średnia występuje w poniedziałki, a najwyższa w piątki.

Biorąc pod uwagę, że w poniedziałki również ilość zamówień jest najniższa, czyni to poniedziałek najmniej opłacalnym dniem tygodnia dla restauratorów. Z tych powodów niektóre restauracje decydują się zrezygnować z pracy właśnie w poniedziałki.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • palacz 16-06-2017, 16:00:
A ja bardzo nie lubie zmawiać. Jak dla mnie jka się chce zjeść coś z restauracji, to fajnie do tej restauracji pójść. Zwłaszcza, ze często te miejsca mją piękne i mega klimatyczne wnętrza (przykład Wabu sushi w warszawie, które chyba nawet jakieś nagrody za wnętrza dostawało)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 462) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH