REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

KE: hotele i kempingi nie powinny wyrzucać nadmiaru żywności

  • Autor: PAP
  • Data: 23-02-2017, 17:58
KE: hotele i kempingi nie powinny wyrzucać nadmiaru żywności
Fot. Shutterstock

Komisja Europejska opublikowała nowe kryteria unijnego oznakowania ekologicznego, tzw. EU Ecolabel, dla „usług zakwaterowania turystycznego”. Hotele i kempingi starające się o certyfikat muszą m.in. zainwestować w energooszczędne sprzęty i zrezygnować z jednorazowych przyborów toaletowych. Poruszono także kwestię jedzenia.

REKLAMA

EU Ecolabel to inicjatywa dobrowolna, która ma zachęcić przedsiębiorców w UE do produkowania wyrobów bądź oferowania usług bardziej przyjaznych dla środowiska. Europejska etykieta ekologiczna gwarantuje, że dany produkt spełnia wysokie standardy ekologiczne i zdrowotne. Oznakowanie honorowane jest we wszystkich krajach Wspólnoty.

- EU Ecolabel została ustanowiona po to, żeby informować konsumentów, które produkty i usługi są przyjazne środowisku - tłumaczą unijni urzędnicy.

Dotychczas etykiety ekologiczne przyznawane były określonej grupie produktów, przede wszystkim artykułom kosmetycznym, środkom czystości, detergentom, ale też spłuczkom i telewizorom. Od ubiegłego roku na unijnej liście znalazły się także komputery, meble i obuwie. Teraz Komisja Europejska stworzyła osobną grupę usług, czyli "zakwaterowanie turystyczne", i przedstawiła dla niej nowe kryteria ekologiczne.

W praktyce o certyfikat mogą ubiegać się zarówno hotele i pensjonaty, jak i kempingi, oferujące zakwaterowanie np. w namiotach, przyczepach kempingowych bądź bungalowach. Przy przyznawaniu etykiety pod uwagę brana jest też jakość dodatkowych usługi świadczonych w obiekcie turystycznym, w tym m.in. usługi gastronomiczne, dostęp do obiektów sportowych (np. boiska) lub terenów zielonych, pomieszczenia do organizacji jednorazowych imprez (np. konferencje biznesowe i seminaria), sanitariaty, kuchnie czy pralnie.

Producenci starający się o certyfikat EU Ecolabel muszą udowodnić, że ich produkty bądź usługi spełniają wyśrubowane wymagania, a zwłaszcza nie mają szkodliwego wpływu na środowisko.

Oznacza to, że zgodnie z nowymi kryteriami właściciele hoteli i kempingów ubiegający się o certyfikat muszą wyposażyć swoje obiekty m.in. energooszczędne urządzenia, jak np. klimatyzatory lub bojlery, powinni też zainstalować termoregulatory oraz systemy automatycznego wyłączania i włączania np. oświetlenia (w tym czujniki, które wyłączają oświetlenie po wyjściu gości z pokoju). Wszystkie urządzenia powinny być regularnie, co najmniej raz do roku poddawane konserwacji.

Komisja zaleca także inwestycje w wodooszczędną armaturę sanitarną, w tym spłuczki (w ekologicznych obiektach zakazane jest np. stosowanie spłukiwania ciągłego w pisuarach).

Właściciele lub administratorzy obiektów powinni starać się zminimalizować liczbę prań, czyli wymieniać pościel i ręczniki rzadziej niż codziennie, a częstsze wymiany powinny mieć miejsce tylko na wyraźnie życzenie gości.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 110) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH