Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

King Kong: Nowa tajska restauracja w Łodzi

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 07-12-2017, 11:37
King Kong: Nowa tajska restauracja w Łodzi
fot. materiały prasowe

4 grudnia wystartowała w Łodzi nowa tajska restauracja. King Kong thaifood mieści się przy Piotrkowskiej 217 ma terenie dawnego kompleksu fabrycznego Józefa Johna, który staje się nowym kulinarnym zagłębiem Łodzi.

Pomysł tajskiej restauracji zakiełkował w głowie Andrzeja Gonery prawie dziesięć lat temu, podczas pierwszej wycieczki do Tajlandii. Przez te lata szkolił się i zgłębiaj jej tajniki, ale zanim dorósł do otwarcia tematycznej restauracji, wraz z przyjacielem założył sieć japońskich sushi barów Sushi Kushi (obecnie tworzy ją 16 punktów na terenie całej Polski). Zdobyte doświadczenie chciałby wykorzystać w nowo powstałym Kingo Kongu, który otworzył wspólnie z Wojciechem Prochaską będącym jednym z franczyzobiorców Sushi Kushi.

- Polacy są coraz bardziej świadomi azjatyckich smaków - przez ostatnie lata nie tylko zdążyli oswoić sobie bardziej egzotyczną kuchnię, ale wiele osób miało okazję ją pozwać osobiście podczas podróży. To powoduje, że jesteśmy przygotowani na nowe doznania. Faktycznie, po modzie na sushi, coraz bardziej stawały się popularne inne japońskie dania (np. ramen, udon) oraz kuchnia mniej znanych rejonów, z Tajlandią na czele. Wszystko wskazuje na to, że trend ten będzie się utrzymywał, a poza restauracjami chińskimi, japońskimi czy tajskimi, będą się pojawiały nowe miejsca z większą specjalizacją (np. dedykowane wybranym daniom czy węższemu rejonowi geograficznemu) - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Andrzej Gonera.

Wystrój King Konga ma kojarzyć się z dżunglą. Młodzi architekci z pracowni Tektura Design zaaranżowali w środku lokalu zapomnianą w gąszczu chatę. Imitują ją przegradzające lokal, oplecione roślinami konstrukcje z bambusa, surowe bale drewna czy bar wyłożony blachą kortenową.

Kuchnia King Konga wyposażona jest w grill drzewny, w którym wypiekane są sataye, czyli szaszłyki z odpowiednio przyprawionym kurczakiem, krewetkami czy wieprzowiną. W dziele przystawek znalazły się smażone pierożki, spring rolls i bao, czyli azjatyckie parowane bułeczki wypełnione orientalnymi dodatkami. W jesienno-zimowym okresie popularnością na pewno będą się cieszyły sycące zupy. Nie mogło zabraknąć tom kha gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem czy laksy z grillowanym stekiem wołowym, ale warto też sięgnąć po mniej oczywiste propozycje, na przykład wegańską zupę z ryżu jaśminowego czy pikantno-słodki bulion z kaczki.  

W King Kongu będzie można zjeść też curry w sześciu różnych odsłonach oraz pad thai. Na deser lokal proponuje pudding z tapioki z mango lub smażone banany z karmelem solonym miso.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • gość 10-12-2017, 17:35:
Wycieczka do Tajlandii nie wystarczy do otwarcia tajskiej knajpy.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 860) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH