Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Knorr wskazuje trendy kulinarne na rok 2018

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-03-2018, 12:12
Knorr wskazuje trendy kulinarne na rok 2018
fot. materiały prasowe

Rok 2017 upłynął pod znakiem zdrowego trybu życia i dbania o to, co jemy. Owsianka na mleczku roślinnym, a może kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy? Według Knorra to były topowe pozycje kulinarne ubiegłego roku! Marka podpowiada, co przyniesie dalsza część 2018 roku.

Zdaniem marki rok 2018 zrywa ze wszystkimi twardo narzuconymi zasadami odnośnie odżywiania. W miejscu dość restrykcyjnych diet prężnie przybiera na sile fleksitarianizm. Co to takiego? Jest to sposób odżywiania się polegający na świadomej, stopniowej rezygnacji z dań mięsnych na rzecz tych wegetariańskich. Szacuje się, że w Polsce 20% mięsożerców chce ograniczyć spożywanie mięsa. W praktyce wygląda to tak, że osoba w większej mierze sięga po dania jarskie, a te mięsne wybiera okazjonalnie, np. podczas spotkania z przyjaciółmi czy rodzinnego obiadu. Zaletą tej diety jest to, że nie narzuca ona żadnych sztywnych zasad odnośnie ilości zjadanych składników. Fleksitarianizm może, ale nie musi, być pierwszym etapem do rozpoczęcia typowo roślinnego odżywiania.

W obecnym roku chętnie zaczniemy sięgać po roślinne alternatywy mleka (napoje roślinne – np. sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe), co wzbogaci i urozmaici naszą dietę. Będziemy szukać inspiracji do wykorzystywania i tworzenia nowych dań z roślin strączkowych, takich jak soczewica, cieciorka czy fasola. Na popularności zyskają dania z kalafiora, np. puree czy ryż. A co na deser? Pudding chia! Nadal będziemy szaleć na punkcie małych ziarenek szałwii hiszpańskiej łączonych z napojami roślinnymi.

Fleksitarianizm to dieta wybierana często przez osoby, które chcą zdrowiej i bardziej świadomie się odżywiać. Taki sposób żywienia wpływa także pozytywnie nie tylko na nas, ale i na środowisko. Ponadto osobami decydującymi się na fleksitarianizm czasem kierują też pobudki etyczne i chęć walki o prawa zwierząt. Jedno jest pewne – ten sposób odżywiania pozwala wprowadzić do naszego życia same dobre nawyki. Niezwykle bowiem ważne jest to, by jeść świadomie. Pamiętajmy o tym!

Czas na Orient!

Ten rok ma należeć do kuchni azjatyckiej – w szczególności koreańskiej. W poszukiwaniu prawdziwie orientalnych smaków sięgniemy także po przepisy kuchni tajskiej czy wietnamskiej. Zyskały one na popularności dzięki połączeniu wyrazistych smaków. W tym roku zainteresowaniem będą cieszyć się dania typu stir-fry, czyli stworzone z wykorzystaniem techniki energicznego smażenia na dużym ogniu. Sam proces jest tutaj krótki, intensywny. Wszystko odbywa się w ruchu. Chcąc przygotować dania rodem z jamy złotego smoka, w naszej kuchni nie może zabraknąć produktów takich jak: kolendra, bambus, olej sezamowy czy chili.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (10 461) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane