Kobiety nadal spędzają w kuchni dużo więcej czasu niż mężczyźni

Kuchnia nadal jest domeną kobiet - zarówno w Polsce, jak i w innych krajach na świecie. Gotujące Polki spędzają w kuchni prawie dwa razy więcej czasu niż gotujący Polacy - wynika z badań GfK.
Polacy spędzają w kuchni przeciętnie 6,1 godziny tygodniowo. Biorąc pod uwagę płeć, w tym wymiarze występuje spora dysproporcja – kobiety deklarują, iż spędzają w kuchni 7,6 godziny, podczas gdy mężczyźni jedynie 4,5. Liczba godzin zwiększa się także wraz z wiekiem – od 3,8 godziny wśród młodzieży, po 9,3 godziny w przedziale wiekowym 50-59 lat. Dopiero wśród najstarszych osób wymiar czasu przeznaczanego na przygotowywanie posiłków spada do 6,9 godziny.
W skali 22 rynków objętych badaniem przeciętny czas poświęcany w tygodniu na gotowanie wynosi niemal sześć i pół godziny. Także i na tym poziomie w wynikach nadal znajduje odzwierciedlenie klasyczny stereotyp, iż kuchnia jest domeną kobiet, gdyż spędzają na gotowaniu ponad 7,5 godziny w tygodniu, podczas gdy mężczyźni poświęcają na to 5 godzin.
Cenną wskazówką dla firm z sektora produktów kuchennych może okazać się informacja o częstotliwości, z jaką ludzie gotują dla przyjemności, a nie z konieczności. W skali wszystkich przebadanych rynków jedna trzecia respondentów (30 proc. mężczyzn i kobiet) deklaruje, iż gotuje dla przyjemności przynajmniej raz w tygodniu, a jedna czwarta twierdzi, że czyni tak nawet częściej, np. codziennie (33 proc. kobiet i 21 proc. mężczyzn).
21 proc. Polaków deklaruje, iż interesuje się gotowaniem oraz tematyką żywienia i dysponuje w tym zakresie określoną wiedzą. Częściej to opinia występująca u kobiet (25 proc.), niż u mężczyzn (18 proc.). Zmienia się także z wiekiem respondentów, choć, co zaskakujące, skala wzrostu odsetka takich deklaracji nie jest znacząca – od 16 proc. wśród osób najmłodszych, do 31 proc. u osób najstarszych.
W skali całej międzynarodowej populacji objętej badaniem 29 proc. respondentów twierdzi, iż ma szeroką wiedzę i doświadczenie w tematyce kulinarnej i w gotowaniu. Nieco częściej takie deklaracje składają kobiety (34 proc.), niż mężczyźni (25 proc.).
Polska jest jednym z nielicznych krajów, w którym występuje ten sam odsetek respondentów posiadających wiedzę na temat żywności i gotowania (21 proc.), jak i deklarujących zainteresowanie tą tematyką (21 proc.). I tak jak w przypadku wiedzy, tak i w przypadku zainteresowań pogląd ten podziela 18 proc. mężczyzn i 25 proc. kobiet. Im respondenci starsi, tym bardziej lubią gotować – od 19 proc. młodzieży, po 28 najstarszych.
Skumulowane wyniki międzynarodowe pokazują, iż przeciętnie 37 proc. kobiet i 27 proc. mężczyzn interesuję się i pasjonuje przyrządzaniem i spożywaniem posiłków.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!