Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Kuba Korczak na FRSiH: Stadion Dziesięciolecia był mekką street foodu

– Gotuję od 17 lat, jem dużo dłużej, podróżuję, ale ani razu nie jadłem w restauracji z gwiazdką Michelin. Z wielu rożnych przyczyn. Jestem miłośnikiem street foodu. Staram się znajdować jedzenie najbliżej korzeni i pochodzenia. Próbować najprostszych rzeczy w miejscach, w których jestem – mówił Kuba Korczak, szef kuchni i organizator eventów kulinarnych, podczas debaty "HoReCa Trends - koncepty szyte na miarę współczesnego konsumenta", która odbyła się w ramach Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Kuba Korczak na FRSiH:  Stadion Dziesięciolecia był mekką street foodu
Kuba Korczak, szef kuchni i organizator eventów kulinarnych

Jak podkreślił, mekką polskiego street foodu był nieistniejący już Stadion Dziesięciolecia.

– To była niemalże dzielnica stworzona przez Wietnamczyków. Były tam genialne zupy pho i wiele innych dań. Ten klimat był nie do przywrócenia. Wszystko zaczynało funkcjonować o wpół do czwartej nad ranem, kiedy Wietnamczycy przyjeżdżali i rozkładali się ze swoim towarem. Między budami biegały panie z bardzo różnymi rzeczami, często ekstremalnymi. Można było kupić np. baluty, czyli ugotowane zarodki kurze i kacze. Klimat zupełnie jak tysiące kilometrów od nas. To było piękne i prawdziwe. Atmosfera i mycie talerzy, które tylko wyparzało się w gotującej się cały czas wodzie obrototwym ruchem... Przychodzili tam wszyscy: od imprezowiczów w bardzo różnych stanach, przez służby, policję. Siedzieli wspólnie i byli bardzo szczęśliwi. To były piękne czasy – wspominał.

Jego zdaniem obecnie rynek street foodu świetnie się rozwija i coraz ważniejsza jest na nim jakość.

– Zamiast zwykłych hamburgerów mamy koncepty, które pieką swoje własne bułki, z różnymi mięsiwami. Jakość tych wszystkich, nawet najprostszych dań, jest absolutnie bombowa. Nawet jeśli chodzi o najbardziej popularny dziś kebab, pojawiają się koncepty, które podchodzą do tego jakościowo. Mają doskonałe składniki i sosy. To dobry trend. Jakość pojawia się nawet w potrawach, które nam się z nią nie kojarzą – podkreślił.

Prelegent zachęcał, by wszędzie, gdzie pojedziemy, skupiać się właśnie na street foodzie. Podał też przykład restauracji streetfoodowej w Azji, która otrzymała gwiazdkę Michelin. Niedługo jednak po tym się jej zrzekła.

– To było szokujące dla całej światowej gastronomii. Ale jest najlepszym dowodem na to, że jeżeli coś się robi z sercem, od początku do końca perfekcyjnie, staje się sukcesem na skalę światową – stwierdził.

Kuba Korczak był prelegentem debaty  "HoReCa Trends - koncepty szyte na miarę współczesnego konsumenta", która odbyła się 6 listopada w ramach Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Kuba Korczak RSS ALERT    /    FRSiH 2018 RSS ALERT    /    street food RSS ALERT    /    Stadion Dziesięciolecia RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.169.76
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.