Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Latem w gastronomii może zabraknąć rąk do pracy

Zbliżający się okres wakacyjny to czas żniw dla firm gastronomicznych. Wzrost zainteresowania usługami gastronomicznymi przekłada się na zwiększone zapotrzebowanie na pracowników przygotowujących oraz serwujących posiłki i przekąski klientom, nie tylko w miastach, ale przede wszystkim w miejscowościach wypoczynkowych. Podaż osób chętnych do pracy w gastronomii z każdym rokiem jest jednak coraz niższa.

Latem w gastronomii może zabraknąć rąk do pracy
fot. shutterstock

Według prognoz Barometru Zawodów na 2019 pracodawcy poszukujący pracowników do restauracji, kawiarni czy cateringu, niemalże w całym kraju, muszą radzić sobie z niedoborem rąk do pracy. W 8 województwach zachodniej i południowej Polski panuje deficyt chętnych, aby wykonywać zawód kelnera i barmana. Nie łatwiej jest również ze znalezieniem pomocy kuchennych – osób gotowych do pracy na tym stanowisku brakuje w 7 województwach na zachodzie kraju. Ogromnym problemem dla lokali gastronomicznych w całym kraju jest zatrudnienie kucharzy, nawet tych z niewielkim doświadczeniem. Pozyskanie doświadczonego pracownika, który będzie zarządzać pracą całego zespołu jako szef kuchni, nie powinno nastręczać większych problemów pracodawcom w zaledwie pięciu województwach: zachodniopomorskim, mazowieckim, łódzkim, opolskim i kujawsko-pomorskim. Tam bowiem, według danych Barometru Zawodów, panuje równowaga między ilością chętnych, a liczbą oferowanych stanowisk. Sezon letni dla branży gastronomicznej związany jest zatem nie tylko z możliwością większych zarobków, ale również z ogromnym wyzwaniem rekrutacyjnym.

Sezon ogródkowo-kawiarniany, turystyczny oraz ślubno-weselny to czas, w którym rynek zwraca się ku młodym osobom, mającym wakacyjną przerwę w edukacji i chęć do prac. Wykonywanie podstawowych prac w kawiarni, pubie czy restauracji nie stawia przed kandydatem wygórowanych wymagań. Często wystarczy krótkie przeszkolenie, posiadanie odpowiednich badań i określone predyspozycje, by móc rozpocząć pracę. Dla młodych to nie tylko szansa, aby zarobić na własne potrzeby, ale też zdobyć pierwsze doświadczenia zawodowe, które będą startem do rozwoju dalszej kariery.

Fakt, że branża gastronomiczna, szczególnie w okresie letnim, cieszy się zainteresowaniem młodych osób, potwierdzają dane dla Warszawy i okolic, pochodzące z kojarzącej pracodawców z pracownikami aplikacji Kiwi Jobs. W okresie od października 2017, czyli od startu aplikacji, do marca 2019, wśród wszystkich zgłoszeń wysłanych w odpowiedzi na ogłoszenia restauracji, kawiarni, firm cateringowych czy pubów, 80% pochodziła od kandydatów poniżej 26 r.ż. Ponad 44% odpowiedzi pochodziło od osób kończących szkołę średnią i rozpoczynających studia, w więc w wieku od 18 do 22 lat. W okresie letnim (w czerwcu 2018 roku) odsetek aplikacji wysyłanych przez osoby młodsze niż 26 lat wzrósł aż do 90%. Najmłodsi pracownicy, poniżej 18 r.ż, o swoje wakacyjne zatrudnienie zaczynali troszczyć się już w maju, kiedy to ich aplikacje stanowiły 17% wszystkich wysłanych w branży gastronomicznej, a wraz ze zbliżającym się końcem roku szkolnego wzrósł nawet do 30%. W tym samym czasie osoby w wieku od 18 do 22 lat wysłały ok. 50% wszystkich aplikacji. Jednocześnie odpoczynek od obowiązków szkolnych i akademickich oraz pojawienie się nowych ofert pracy sprawiły, że liczba wszystkich aplikacji wysłanych przez aplikację Kiwi Jobs na stanowiska w gastronomii była aż o ok. 100% wyższa w czerwcu i lipcu, niż w miesiącach wiosennych.

więcej informacji:

Kiwi Jobs RSS ALERT    /    praca w gastronomii RSS ALERT    /    rynek pracy HoReCa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.226.234.20
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.