Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Leo’s Marani nowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy

Ulica Marszałkowska w Warszawie wzbogaciła się o nową restaurację serwującą dania kuchni gruzińskiej i ormiańskiej. Szefem kuchni jest gruziński kucharz Levan Dumbowski.

Leo’s Marani nowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy
fot. materiały prasowe

W menu znajdują się zarówno tradycyjne smaki kuchni gruzińskiej i ormiańskiej, jak i autorskie dania szefa kuchni, zdobywcy licznych tytułów oraz wyróżnień w konkursach kulinarnych w Gruzji, Armenii i Rosji. Wszystkie potrawy przygotowywane są na miejscu z prawdziwą pasją i z najwyższej jakości składników.

W swoich rodzinnych stronach Levan Dumbowski jest uznawany za wybitnego kucharza-artystę. Jednak droga na kulinarny szczyt była początkowo bardzo trudna. Levan urodził się w Tibilisi i właśnie tam, w domu rodzinnym zaczęła się jego kulinarna przygoda. Już jako 5-latek podpatrywał jak gotuje jego mama. Jednak po ukończeniu szkoły podstawowej tata nie zgodził się na kształcenie w technikum gastronomicznym. Ojciec, z zawodu prokurator twierdził, że to najgorszy, możliwy zawód i jego marzeniem było, by syn został lekarzem. W wieku 14 lat Levan wyjechał  więc do wujka do Moskwy, gdzie miał kształcić się w technikum medycznym. Stryj jednak wiedział o jego kulinarnej pasji, dlatego zapisał Levana do szkoły gastronomicznej, o czym rodzice dowiedzieli się pół roku później. Po niespełna dwóch latach przerwał naukę na rzecz praktyki i rozpoczął swoją pierwszą pracę w gastronomii. W prestiżowej, moskiewskiej restauracji „12 krzeseł” przez 6 miesięcy mył naczynia i obierał warzyw aż szef kuchni Merab Darsadze dostrzegł jego upór i zaczął szkolić pod swoim okiem.

W 1993 roku Levan wrócił w rodzinne strony i rozpoczął pracę na samodzielnym stanowisku w restauracji „Olimpic”. W tym miejscu powstało jego słynne autorskie danie „Madam Bovar”, dzięki któremu zyskał rozpoznawalność i okrzyknięto go obiecującym, młodym kucharzem. W swojej karierze pracował w wielu restauracjach i jak twierdzi:

- Miałem szczęście, bo na swojej drodze spotkał wielu wybitnych szefów kuchni, którzy zechcieli podzielić się ze mną wiedzą i doświadczeniami.

Restauracja Leo’s Marani działa w Warszawie od lipca 2019r. Szef kuchni opiera swoje dania zarówno na starych recepturach jak i autorskich pomysłach. Jak na tradycyjną kuchnię gruzińsko-ormiańską przystało, dużo tam wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny i warzyw. Ulubionymi daniami Levana są potrawy z ryb. Szef kuchni wymyślił aż 49 przepisów na potrawy z ormiańskiego pstrąga, dlatego nie może ich zabraknąć w menu na Marszałkowskiej. Autorskie dania rybne Levana Dumbowskiego na bazie oryginalnego, świeżego, ormiańskiego pstrąga sprowadzanego prosto z Armenii będą serwowane wyłącznie w piątki i soboty.

Ponadto w restauracji zaplanowane są cyklicznie wieczory kultury gruzińskiej i ormiańskiej. Na zaproszenie szefa kuchni w Leo’s Marani wystąpią gwiazdy estrady i tancerze rodem z Gruzji i Armenii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Leo’s Marani RSS ALERT    /    Warszawa RSS ALERT    /    restauracja RSS ALERT    /    kuchnia ormiańska RSS ALERT    /    kuchnia gruzińska RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.6.254
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.