Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Linie Emirates inwestują w catering pokładowy 1 mld dolarów rocznie

  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 23-10-2017, 16:25
Linie Emirates inwestują w catering pokładowy 1 mld dolarów rocznie
fot. Emirates

Inwestując w catering pokładowy 1 mld dolarów rocznie, linie Emirates prowadzą całodobową kuchnię w Dubaju, gdzie 1 200 kucharzy przyrządza aż 12 450 różnych dań. Zespół dostarcza posiłki dla 590 lotów dziennie.

Linie Emirates oferują jedzenie z każdego regionu, do którego latają. Na przykład lecąc do Japonii, można spróbować prawdziwych potraw kaiseki i bentō podawanych z japońską zastawą stołową i serwisem do herbaty.

Niedawno przewoźnik wprowadził nowe menu na trasach do Australii. Prace nad jadłospisem, w których uczestniczyli miejscowi kucharze, trwały 14 miesięcy. Nowe menu oferuje szeroki wybór tradycyjnych dań lokalnych takich, jak kiełbaski jagnięce z miętą. Ze względu na wielokulturowy charakter Australii znalazły się w nim także akcenty azjatyckie oraz składniki i smaki z Bliskiego Wschodu.

Aby nadążyć za regionalnymi i sezonowymi trendami kulinarnymi, linie Emirates zmieniają swoje menu pokładowe każdego miesiąca i nieustannie udoskonalają przepisy.

Zróżnicowanie jadłospisów na poszczególnych trasach odzwierciedlają kosze z pieczywem podawanym na pokładzie. Pieczywo smakowe i chleby na zakwasie cieszą się popularnością na trasach europejskich, z kolei chlebki paratha, puri i naan serwowane są na wszystkich dziewięciu trasach Emirates do Indii.  Lecąc na Bliski Wschód, pasażerowie mogą spróbować pieczywa arabskiego –markouk – bardzo cienkiego, przaśnego chleba często spotykanego w tym regionie, czy manakeesh z przyprawą zatar lub serem.

W klasach premium posiłki są serwowane na porcelanie stołowej Royal Doulton z kompletem sztućców Robert Welch, które zostały zaprojektowane specjalnie dla Emirates.

W europejskich wersjach menu przeważają białka pełnowartościowe z dodatkami na bazie skrobi, tj. mięso i ryby z rusztu podawane z purée ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. Na pasażerów podróżujących klasą ekonomiczną na trasie Warszawa-Dubaj czekają m. in. sałatka kukurydziana na przystawkę, wołowina duszona z rozmarynem podawana z purée ziemniaczanym i warzywami sezonowymi jako danie główne oraz deser czekoladowy.

W klasie biznes pasażerowie mogą spróbować roladek z pieczonej wołowiny z chrzanem podawanych na sałatce buraczanej z sosem musztardowo-miodowym na przystawkę, pieczonego kurczaka nadziewanego serem i szpinakiem w sosie śmietanowo-grzybowym z zapiekanką ziemniaczaną i warzywami na maśle, kończąc posiłek deserem limonkowo-migdałowym na spodzie z orzechów laskowych z warstwą musu cytrynowego podawanym z czarnymi porzeczkami w syropie.

Linie Emirates kładą nacisk na proste, dobrze przyrządzone potrawy z najwyższej jakości świeżych składników. Przewoźnik pozyskuje produkty dzięki wieloletniej współpracy z partnerami na całym świecie, wspierając lokalnych dostawców i producentów zdrowej żywności. Każdego roku linie sprowadzają między innymi ponad 15 000 kilogramów perskiego sera feta z Doliny Yarry w Australii. Oliwa serwowana na pokładzie pochodzi wyłącznie z regionu Monte Vibiano we Włoszech, z którym przewoźnik współpracuje już od ponad 15 lat.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 072) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH