Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Linie Emirates inwestują w catering pokładowy 1 mld dolarów rocznie

Inwestując w catering pokładowy 1 mld dolarów rocznie, linie Emirates prowadzą całodobową kuchnię w Dubaju, gdzie 1 200 kucharzy przyrządza aż 12 450 różnych dań. Zespół dostarcza posiłki dla 590 lotów dziennie.

Linie Emirates inwestują w catering pokładowy 1 mld dolarów rocznie
fot. Emirates

Linie Emirates oferują jedzenie z każdego regionu, do którego latają. Na przykład lecąc do Japonii, można spróbować prawdziwych potraw kaiseki i bentō podawanych z japońską zastawą stołową i serwisem do herbaty.

Niedawno przewoźnik wprowadził nowe menu na trasach do Australii. Prace nad jadłospisem, w których uczestniczyli miejscowi kucharze, trwały 14 miesięcy. Nowe menu oferuje szeroki wybór tradycyjnych dań lokalnych takich, jak kiełbaski jagnięce z miętą. Ze względu na wielokulturowy charakter Australii znalazły się w nim także akcenty azjatyckie oraz składniki i smaki z Bliskiego Wschodu.

Aby nadążyć za regionalnymi i sezonowymi trendami kulinarnymi, linie Emirates zmieniają swoje menu pokładowe każdego miesiąca i nieustannie udoskonalają przepisy.

Zróżnicowanie jadłospisów na poszczególnych trasach odzwierciedlają kosze z pieczywem podawanym na pokładzie. Pieczywo smakowe i chleby na zakwasie cieszą się popularnością na trasach europejskich, z kolei chlebki paratha, puri i naan serwowane są na wszystkich dziewięciu trasach Emirates do Indii.  Lecąc na Bliski Wschód, pasażerowie mogą spróbować pieczywa arabskiego –markouk – bardzo cienkiego, przaśnego chleba często spotykanego w tym regionie, czy manakeesh z przyprawą zatar lub serem.

W klasach premium posiłki są serwowane na porcelanie stołowej Royal Doulton z kompletem sztućców Robert Welch, które zostały zaprojektowane specjalnie dla Emirates.

W europejskich wersjach menu przeważają białka pełnowartościowe z dodatkami na bazie skrobi, tj. mięso i ryby z rusztu podawane z purée ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. Na pasażerów podróżujących klasą ekonomiczną na trasie Warszawa-Dubaj czekają m. in. sałatka kukurydziana na przystawkę, wołowina duszona z rozmarynem podawana z purée ziemniaczanym i warzywami sezonowymi jako danie główne oraz deser czekoladowy.

W klasie biznes pasażerowie mogą spróbować roladek z pieczonej wołowiny z chrzanem podawanych na sałatce buraczanej z sosem musztardowo-miodowym na przystawkę, pieczonego kurczaka nadziewanego serem i szpinakiem w sosie śmietanowo-grzybowym z zapiekanką ziemniaczaną i warzywami na maśle, kończąc posiłek deserem limonkowo-migdałowym na spodzie z orzechów laskowych z warstwą musu cytrynowego podawanym z czarnymi porzeczkami w syropie.

Linie Emirates kładą nacisk na proste, dobrze przyrządzone potrawy z najwyższej jakości świeżych składników. Przewoźnik pozyskuje produkty dzięki wieloletniej współpracy z partnerami na całym świecie, wspierając lokalnych dostawców i producentów zdrowej żywności. Każdego roku linie sprowadzają między innymi ponad 15 000 kilogramów perskiego sera feta z Doliny Yarry w Australii. Oliwa serwowana na pokładzie pochodzi wyłącznie z regionu Monte Vibiano we Włoszech, z którym przewoźnik współpracuje już od ponad 15 lat.

więcej informacji:

Emirates RSS ALERT    /    linie lotnicze Emirates RSS ALERT    /    kuchnia RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.71.188
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.