Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Łódź: Kino kulinarne na Festiwalu Transatlantyk

„Kino kulinarne” łączy pokazy filmów o tematyce kulinarnej z kolacjami przygotowywanymi przez wybitnych szefów kuchni. Kolacje w ramach Kina Kulinarnego odbędą się podczas pięciu niezapomnianych letnich wieczorów. Pierwsza już w sobotę 13 lipca.

Łódź: Kino kulinarne na Festiwalu Transatlantyk
Jan A.P. Kaczmarek, fot. mat. pras.

Festiwal rozpocznie pokaz dokumentu „Bóg w każdym ziarnku” („Y En Cada Lenteja Un Dios”) w reżyserii Miguela Ángela Jiméneza – opowieści o rodzinnej, hiszpańskiej restauracji L’Escaleta, która zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Po pokazie odbędzie się kolacja przygotowana przez Pawła Rumowskiego.

Kolejny wieczór z filmem „Nasze miejsce na ziemi”  (“The Biggest Little Farm”) Johna Chestera zabierze widzów w podróż po położonej w malowniczej Kalifornii, ekologicznej i funkcjonującej w zgodzie z prawami natury farmie. Kolację inspirowaną tym obrazem przygotują Patryk Dziamski i Robert Skubisz. 

Trzeci wieczór rozpocznie film „Soufra” w reżyserii Thomasa A. Morgana – historia Mariam Shaar, uchodźczyni, która przy pomocy foodtruckowej kuchni ulicznej pokazała, jak gotowanie przyczynia się do zmiany społecznej. Kolację inspirowaną tym obrazem przygotuje Ernest Jagodziński. 

Czwarty wieczór rozpocznie film „Ogień: kuchenne (r)ewolucje” („The Heat: A Kitchen (R)evolution”) w reżyserii Mayi Gallus. Odwiedzimy w nim kulinarne salony, w których siedem niezwykłych szefowych kuchni udowodni, że kierowanie restauracją nie jest wyłącznie męską domeną. Po pokazie kolację przygotuje Tomek Jakubiak.

Ostatniego wieczoru zobaczymy kulinarną klasykę, ciepłą i apetyczną komedię „Wielkie otwarcie” („Big Night”) Campbella Scotta i Stanleya Tucciego – opowieść o włoskich emigrantach, którzy w latach 50. otworzyli restaurację w New Jersey. Kolację po seansie przygotuje Przemysław Wieloch.

Podczas 9. edycji Festiwalu filmy tej sekcji wyświetlone zostaną w Cinema City Manufaktura mieszczącym się w odrestaurowanym kompleksie fabrycznym Izraela Poznańskiego. Natomiast kolacje odbędą się w Hali Maszyn w EC1 Łódź.

Koszt biletu na wieczór z „Kinem Kulinarnym” wynosi 200 zł. Pakiet obejmuje pokaz filmu (projekcje zaczynają się o godz. 19:00), kolację oraz transport autobusem z Cinema City Manufaktura do EC1 Łódź.

Twórcą i Dyrektorem Festiwalu jest kompozytor, laureat Oscara Jan A.P. Kaczmarek, a Dyrektor Programową – Joanna Łapińska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

kuchnia RSS ALERT    /    filmy RSS ALERT    /    Łódź RSS ALERT    /    Tomasz Jakubiak RSS ALERT    /    kino kulinarne RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.81.28.94
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.