Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Łódzki rynek gastronomiczny z coraz większym potencjałem

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 22-09-2017, 11:04
Łódzki rynek gastronomiczny z coraz większym potencjałem
fot. pixabay.com

- Z roku na rok w naszym mieście otwiera się coraz więcej restauracji i są to coraz lepiej przemyślane koncepty z większą szansą na powodzenie – mówi Agata Zarębska, współautorka portalu Jemy w Łodzi.

W Łodzi pojawiają się lokale tematyczne, poświęcone najmodniejszym, często egzotycznym kuchniom, a na ich stoły trafiają dania z zapomnianych składników, które przeżywają swój renesans. Szefowie kuchni zaś dbają o to, by w gotowaniu wykorzystywać lokalne i sezonowe produkty oraz oferować dania dla osób ze szczególnymi wymogami dietetycznymi. - Doceniają to goście, których kulinarna świadomość znacznie wzrosła w ostatnich latach. Zwracają uwagę na to, co jedzą i wybierają restauracje, które oferują im najwyższej jakości potrawy – dodaje Agata Zarębska.

Łodzianie są spragnieni doświadczeń wykraczających poza zwykłą wizytę w restauracji. Najlepszym tego dowodem jest ogromne zainteresowanie, jakim cieszą się festiwale kulinarne, których liczba rośnie z roku na rok. Większość z nich to inicjatywy lokalne, jak Festiwal Dobrego Smaku, Łódź Street Food Festival czy trwający Jemy w Łodzi Food Fest. Na miasto zaczęły jednak zwracać uwagę także akcje ogólnopolskie, jak Restaurant Week, który w październiku zawita do miasta już po raz czwarty.

W mieście działa kilka studiów kulinarnych. Firmy związane z gastronomią i lokalne restauracje organizują coraz więcej wydarzeń z myślą o kucharzach-amatorach, blogerach i aktywistach kulinarnych. A tych w mieście przybywa.

- Społeczność blogerska skupiona wokół gotowania i jedzenia jest w Łodzi świetnie zorganizowana  – dodaje Agata Zarębska. – W mieście odbywają się ogólnopolskie spotkania blogerów kulinarnych, organizowane są warsztaty i konkursy cieszące się dużą popularnością. Na pisaniu o lokalnej gastronomii korzystają przede wszystkim restauracje, dlatego tak ważne jest, żeby szkoleń czy sympozjów skierowanych do autorów kulinarnych było jak najwięcej,  żeby wspierać ich działania.To właśnie ta dynamicznie rozwijająca się w Łodzi kultura jedzenia poza domem i poszukiwania nowych wrażeń kulinarnych, na które zwraca uwagę Agata Zarębska, dobrze świadczy o potencjale lokalnego rynku gastronomicznego. Widać już pierwsze zmiany postrzegania tego potencjału miasta – w Łodzi otwarta została ogólnopolska szkoła kulinarna Ashanti i to właśnie tutaj odbyła się zeszłoroczna gala prestiżowego Żółtego Przewodnika Gault&Millau.

To właśnie ta dynamicznie rozwijająca się w Łodzi kultura jedzenia poza domem i poszukiwania nowych wrażeń kulinarnych, na które zwraca uwagę Agata Zarębska, dobrze świadczy o potencjale lokalnego rynku gastronomicznego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH