Łowicz kolejnym przystankiem na trasie programu Szef dla Młodych Talentów
Drugie wyjazdowe spotkanie edukacyjne w ramach trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów odbyło się w Łowiczu. Marcowy Mikser Kulinarny przyciągnął ponad 100 młodych adeptów sztuki kulinarnej. Pokaz kulinarny poprowadzili Cezary Powała i Michał Grzywacz, szefowie kuchni pokazowej Makro.

Bezpłatne wydarzenie dla młodych kucharzy odbyło się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Łowiczu. Warsztaty dla ponad 100 uczniów klas gastronomicznych poprowadzili Cezary Powała i Michał Grzywacz z kuchni pokazowej Makro w Warszawie. Szefowie kuchni przygotowali m.in. filet z kaczki sous vide z pomarańczowym purée z pasternaku, galaretką kwiatową, żurawiną i pianą z jarmużu, a także rosół z perliczki i kanapki w stylu orientalnym. Dawka wiedzy o drobiu czekała na prelekcji przedstawicielek firmy Drosed – partnera spotkania.
W trakcie wydarzenia Paweł Kosiorek, uczeń szkoły gastronomicznej, w której odbywało się wydarzenie, odebrał z rąk organizatora spersonalizowany kitel oraz tytuł Junior Ambasadora programu Szef dla Młodych Talentów. Paweł jest jednym z trzech młodych ambasadorów programu prowadzonego przez sieć hurtowni.
Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez Makro Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne (w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”).


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.