Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Makro zaprasza na kulinarną wędrówkę po Wrocławiu i Dolnym Śląsku oraz Trójmieście i Pomorzu

Pierogi z kaszą i regionalnym serem, zawijaniec drobiowy ze szpinakiem w sosie oscypkowym, pomuchel szmurowany czy kaszubska zupa ze smażonym śledziem… – to tylko niektóre dania z oferty, przygotowanej dla mieszkańców i turystów, przemierzających szlaki w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne. Podczas apetycznej podróży goście rozsmakować się mogą w tych i innych, zinterpretowanych na nowo, regionalnych daniach, którym towarzyszy opowieść historyczna.

Makro zaprasza na kulinarną wędrówkę po Wrocławiu i Dolnym Śląsku oraz Trójmieście i Pomorzu
fot. materiały prasowe

Różnorodność smaków Wrocławia i Dolnego Śląska oraz Trójmiasta i Pomorza przypomina MAKRO Polska wraz z 50 czołowymi szefami kuchni. Zinterpretowali oni na nowo zapomniane przepisy z książek kucharskich, które właśnie pojawiły się w kartach dań ich lokali. Mieszkańcy i turyści mogą wybrać się na wędrówkę po mniej lub bardziej znanych lokalnych smakach.

 Historia Wrocławia i Dolnego Śląska znajduje swoje odbicie w tradycyjnych kulinariach. Obok wykwintnych potraw z kuchni mieszczańskiej, składają się na nie naturalne smaki dla mniejszości etnicznych i te, przywiezione przez osadników – z Kresów i centralnej Polski. Kształtowane przez lata pod wpływem wielu kultur, m.in. czeskiej i niemieckiej, tradycje kuchni wrocławskiej stanowią istny tygiel kulinarny. Na bogactwo kulinarne regionu bowiem składają się zarówno dworskie upodobania – dziczyzna i trufle, jak i rodzime wrocławskie przysmaki, takie jak pierogi, precle czy kiełbaski. Rozsmakowując się w tradycji kulinarnej na dolnośląskim szlaku, goście mogą spróbować m.in. pierogów z szyjkami rakowymi z tymiankiem, udka kaczki z sosem z czerwonego wina z sałatami i ziemniakami z grilla czy placków ziemniaczanych.

 Egzotyczne smaki i zapachy, które przynosił wiatr od morza – posmakować można w daniach, starannie przygotowanych przez szefów kuchni restauracji, biorących udział w trójmiejskim szlaku kulinarnym. W kartach menu lokali znaleźć można często dziś zapomniane, a kiedyś najpopularniejsze pomorskie przysmaki. Jednym z nich są bulwy zapiekłe w zestawie, czyli ziemniaki z boczkiem i cebulą podawane z ogórkiem kiszonym i kubkiem maślanki. Rozsmakować się można również w jednym z filarów nadmorskiej kuchni – rybach. Na kulinarnej mapie Trójmiasta i Pomorza znalazł się bowiem śledź marynowany, serwowany z musem z wędzonego pstrąga, kwaśną śmietaną i musem z pieczonego buraka.

Podążając szlakiem i próbując dań z historią, można wziąć udział w konkursie. Wystarczy zrobić zdjęcie dania i wrzucić je na swój profil na Facebooku lub Instagramie z oznaczeniem #polskieskarbykonkurs. Już jedno zdjęcie gwarantuje nagrodę! mie. Biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę  na stronie programu mogą ocenić ją w skali od 1 do 5. Lokale, które zdobędą największą średnią liczbę głosów, otrzymają tytuł Najlepszej Restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne.

Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez MAKRO Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Makro RSS ALERT    /    Makro Polska RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.200.74
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.