Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Marta Lew: Projektant w restauracji jest częścią zespołu

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 31-01-2018, 15:02
Marta Lew: Projektant w restauracji jest częścią zespołu
fot. archiwum Marty Lew

– Staram się rozpoznać charakter kuchni, rozmawiam z pracownikami, szukam inspiracji. Nawet wielkość talerzy ma wpływ na decyzje projektowe, jak to się zgra na stole – opowiada serwisowi portalspozywczy.pl Marta Lew, architekt wnętrz i projektantka lokali gastronomicznych.

Jak mówi nam Marta Lew, pracę nad lokalem zaczyna się od pomysłu na kartę menu, ponieważ z definicji, restauracja to przede wszystkim jedzenie. To podstawa, na której buduje się resztę.

– Projektant w restauracji jest częścią zespołu. Budowa lokalu to nie tylko wnętrze, ale naprawdę dość skomplikowane przedsięwzięcie. Nad każdym konceptem pracuje wbrew pozorom sporo osób. Oprócz właściciela i architekta w projekt angażuje się m.in. szef kuchni, technolog kuchni, menadżer, akustyk, grafik, pr-owiec, marketingowiec, który już na etapie budowy komunikuje o tym, co robimy i jak powstaje nowe miejsce na gastronomicznej mapie – wyjaśnia architekt.

W trakcie projektowania trzeba pamiętać o istotnej kwestii, jaką jest funkcjonalność.

– Staram się rozpoznać charakter kuchni, rozmawiam z pracownikami, szukam inspiracji. Nawet wielkość talerzy ma wpływ na decyzje projektowe, jak to się zgra na stole. Inaczej dobiera się wielkości mebli i ich wykończenia, dopasowując je do różnych charakterów lokali, np. czy powstaje szybki bar na picie szotów, czy jednak ma służyć dłuższemu posiedzeniu na koktajl – argumentuje.

Projektanta wśród głównych czynników, mających wpływ na klimat lokalu wymienia także muzykę.

– Dobra akustyka i odpowiednio dobrana muzyka bardzo wpływają na nasz komfort, na wrażenia jakich doznajemy we wnętrzu – tłumaczy.

Architekt zwraca również uwagę na odpowiednio dobrane światło we wnętrzu.

– Bardzo ważne jest światło. Jak wszędzie, w każdym wnętrzu. Złym światem można zabić lokal. Wystarczy nie dopilnować źródeł światła i mamy mętne kolory i rozmyte cienie, co potrafią zrobić tanie żarówki ledowe – ocenia.

Marta Lew jest autorem m.in. restauracji Aioli w Warszawie i w Gdańsku, nowej odsłony Momu, Na Lato, Jack Pot 777, Casablanca Day&Night, Beef and Peper, Shoku, Lokalu 14 i kilku innych. 

Rozmowa z projektantką w najbliższym numerze Rynku Spożywczego.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 014) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.