Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Mateusz Gessler: Restauratorzy podążają za trendami, a nie za sezonowością (wywiad)

Moja filozofia i funkcjonowania moich restauracji jest prosta – skąd są Twoje geny, to jedz. Uważam, że w głównej mierze powinniśmy sięgać po dania i produkty z regionu, z którego pochodzimy, bo to jest najlepsze dla naszego organizmu – powiedział serwisowi portalspozywczy.pl Mateusz Gessler, właściciel restauracji Warszawa Wschodnia, Ćma oraz Warszawski Sen. Okazją do rozmowy była konferencja prasowa poświęcona kampanii wizerunkowej Pasaży Tesco, w której restaurator pełni rolę ambasadora.

Mateusz Gessler: Restauratorzy podążają za trendami, a nie za sezonowością (wywiad)
fot. materiały prasowe

Co Pana zdaniem pojawi się na talerzu w tym sezonie? Jakie trendy kulinarne będą najpopularniejsze?

Myślę, że warto skupić się przede wszystkim na jedzeniu sezonowym. Po lecie następuje moment, w którym trzeba zmienić jadłospis i przygotować go w taki sposób, aby pomógł nam nabrać energii i z uśmiechem na twarzy pozwolił przetrwać zimę. Polecam sięgnąć m.in. po dynię, grzyby, kasze, śledzia, który ma w sobie dużo kwasów Omega 3. Moim zdaniem ważniejsze od trendów jest patrzenie na konkretny sezon i produkty, które w danym okresie są najświeższe i najlepsze.

W społeczeństwie zwiększa się zainteresowanie trendem prozdrowotnym, czy w związku z tym zmienia się podejście klientów do oferowanego w Pańskich restauracjach menu, skoro coraz więcej osób jest na dietach?

Restauracja jest miejscem, które przede wszystkim ma sprawić osobom ją odwiedzającym ogromną przyjemność z jedzenia. Jeśli ktoś jest akurat na diecie i przez to ma zakazane spożywanie wielu różnych produktów, nie ma co szukać w lokalu, bo zwyczajnie z wielu dań w menu będzie zmuszony zrezygnować. Jestem zwolennikiem zachowania równowagi w swojej diecie, proponuje np. przez 6 dni przestrzegać ściśle swojej diety, a raz w tygodniu pozwolić sobie zgrzeszyć w kuchni, ponieważ organizm potrzebuje radości z jedzenia, dostarczenia cukru, smaku soli i wielu innych. Natomiast jeśli regularnie postawimy na zbilansowane posiłki a nie jedzenie śmieciowe, wówczas żadna dieta pełna wyrzeczeń nie będzie potrzebna i pozwoli nam to odżywiać się zdrowo i przyjemnie.

Jest Pan właścicielem trzech restauracji. Jak ocenia Pan rynek gastronomiczny w Polsce?

Nie jestem w stanie ocenić całej Polski, ale rynek warszawski owszem. Rynek stale zmienia się. Z tego co obserwuję, restauratorzy w głównej mierze podążają za trendami, a nie za sezonowością. Moja filozofia i funkcjonowania moich restauracji jest prosta – skąd są Twoje geny, to jedz. Uważam, że w głównej mierze powinniśmy sięgać po dania i produkty z regionu, z którego pochodzimy, bo to jest najlepsze dla naszego organizmu. A druga sprawa, to wspomniana już przeze mnie sezonowość. W danej chwili arbuz jest pyszny, ale w zimie on już nie będzie smakować jak teraz. Zauważmy, że bombę witamin znajdziemy w rokitniku, dereniu, żurawinie, które aktualnie są zbierane i są dużo lepszym rozwiązaniem niż np. sięganie po pastylki lub inne wspomagacze będące uzupełnieniem diety.

więcej informacji:

Mateusz Gessler RSS ALERT    /    warszawa wschodnia RSS ALERT    /    ćma RSS ALERT    /    warszawski sen RSS ALERT    /    restauracja RSS ALERT    /    trendy kulinarne RSS ALERT    /    jedzenie RSS ALERT    /    żywność RSS ALERT    /    Pasaże Tesco RSS ALERT    /    ambasador RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.95.23.35
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.