Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

McDonald's: Otwarcie każdego lokalu to inwestycja ok. 6-7 mln zł

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 14-06-2017, 13:25
McDonald's: Otwarcie każdego lokalu to inwestycja ok. 6-7 mln zł
fot. shutterstock

Lokale McDonald’s istnieją dziś w ponad 150 miastach na terenie całego kraju. Blisko 75% z nich to obiekty franczyzowe prowadzone przez niezależnych polskich przedsiębiorców. Jak podaje sieć, która jest już w Polsce 25 lat, liczba placówek McDonald’s w niedługim czasie przekroczy 400. Otwarcie każdego kolejnego lokalu sieci to inwestycja rzędu 6-7 mln złotych.

Polski McDonald’s zatrudnia obecnie ponad 20 tys. osób. Pierwszy lokal rozpoczął działalność 17 czerwca 1992 roku w centrum Warszawy, w legendarnym Sezamie przy skrzyżowaniu Świętokrzyskiej i Marszałkowskiej. Dziś z oferty 386 polskich lokali tej marki korzysta codziennie ponad pół miliona gości.

Szczególną kategorię restauracji marki stanowią lokale typu McDrive, które poza klasyczną salą jadalną, oferują zmotoryzowanym gościom możliwość zakupu bezpośrednio z samochodów. Stanowią one obecnie ponad 70% wszystkich lokali sieci.

 

– Polska należy do najintensywniej rozwijających się rynków McDonald’s na świecie. Efekt 25 lat obecności Złotych Łuków nad Wisłą jest imponujący – mówi Krzysztof Kłapa, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald’s Polska.

Jak podaje sieć, bardzo znaczą rolę w rozwoju firmy odgrywa ponad 60 franczyzobiorców, polskich przedsiębiorców, prowadzących obecnie 285 restauracji licencyjnych.

Osoba, która decyduje się na dołączenie do sieci i zostaje przez nią zakwalifikowana (wymogi obejmują m.in. własny wkład finansowy, doświadczenie w biznesie), przechodzi trwające około roku szkolenie, poznając dogłębnie mechanizmy działania restauracji, zasady zarządzania ludźmi, współpracy z dostawcami, działań marketingowych i promocji.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kubanek 20-06-2017, 12:32:
Nikt nikomu nie karze tego spożywać. Ja się nie stołuje w fastfoodach od kiedy skończyłem 20 lat, a to było już blisko 15 lat temu.
  • moi 20-06-2017, 11:43:
jakbym miała 6-7 mln, to nawet na torturach nie zainwestowałabym w takie byle co jak McD, to powinno być karalne
  • józek 14-06-2017, 13:53:
Światowa Organizacja Zdrowia apeluje o ograniczenie spożycia mięsa. Mięso zwiększa ryzyko m.in. otyłości, cukrzycy, wielu rodzajów raka, chorób krążenia.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 622) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH