Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mihiderka: Planujemy otwieranie kolejnych lokali

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 05-09-2017, 14:43
Mihiderka: Planujemy otwieranie kolejnych lokali
fot. Mihiderka

– Ponieważ w Polsce było stosunkowo mało miejsc z wegańskim, doprawionym, nietłustym jedzeniem (szczególnie na Górnym Śląsku, gdzie mieszkamy), postanowiliśmy otworzyć własne miejsce, w którym każdy mógłby zjeść roślinnie. I tak czwartego listopada 2015 otworzyliśmy w Gliwicach naszą pierwszą Mihiderkę – Marcin Krysiński, współwłaściciel śląskiej sieci opowiada serwisowi portalspozywczy.pl o swoich (i nie tylko) początkach przygody z kuchnią roślinną.

Marcin Krysiński, współwłaściciel śląskiej sieci Mihiderka, sieć restauracji wegańskich prowadzi od niespełna dwóch lat. Jak przyznaje, przygotowania do otwarcia pierwszego lokalu zaczęły się już około czterech lat wcześniej. – Jak zwykle w takich sytuacjach zaczęło się od przypadku (klasyczny przykład "efektu motyla"), a konkretnie od nudy. Z nudów obejrzałem film Forks over Knives. Podesłała mi go kiedyś moja córka Dorota, która, jako studentka na własnym utrzymaniu, nie chciała po prostu wydawać swoich pieniędzy na relatywnie drogie produkty mięsne. Ten film otworzył mi oczy. Od tego się zaczęło. Stwierdziłem, że skoro badania naukowe jasno dowodzą, że spożycie białka zwierzęcego w nadmiarze szkodzi, to nie ma co czekać i trzeba zmienić sposób odżywiania się – wspomina w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl

Przyznaje jednocześnie, że wówczas, czyli w latach 2012-2013, nie było tak łatwo zrealizować to postanowienie. Wymagało to gotowania samemu, gdyż (przynajmniej w Polsce) oferta dań roślinnych (wegańskich) była niewielka. –  Nie wspominając o knajpach, których w zasadzie było kilka i to głównie wegetariańskich (a więc używających nabiału, często w zastraszających ilościach).  A że jestem fanem burgerów, pizzy, dań obiadowych typu ziemniaczki-kotlecik-buraczki, kombinowaliśmy całą rodziną, jak by tu ugotować takie rzeczy bez produktów odzwierzęcych – dodaje współwłaściciel Mihiderki.

Przepisów i pomysłów szukał wraz z córką w interencie. – Odkryliśmy ciecierzycę, soczewicę, przyprawy z całego świata czy tahinę. Sami zaczęliśmy robić hummus, falafele, pierogi z soczewicą, zupy, w sumie lista się nie kończy – wymienia Krysiński.

Z czasem powstał też pomysł na roślinną restaurację:  – Ponieważ w Polsce nadal było stosunkowo mało miejsc z wegańskim, doprawionym, nietłustym jedzeniem (szczególnie na Górnym Śląsku, gdzie mieszkamy), postanowiliśmy otworzyć własne miejsce, w którym każdy mógłby zjeść roślinnie. I tak czwartego listopada 2015 otworzyliśmy w Gliwicach naszą pierwszą Mihiderkę. Następna pojawiła się w M1 Zabrze (wg nas pierwsze stoisko ze 100% kuchnią roślinna w Centrum Handlowym w Polsce), kolejną w Krakowie, a teraz otworzyliśmy naszą czwartą Mihiderkę w Galerii Katowickiej (wg nas pierwszy lokal ze 100% kuchnią roślinną w strefie food court Galerii Handlowej). Planujemy otwieranie kolejnych lokali – zapowiada rozmówca serwisu portalspozywczy.pl.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 362) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.