Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mihiderka: Planujemy otwieranie kolejnych lokali

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 05-09-2017, 14:43
Mihiderka: Planujemy otwieranie kolejnych lokali
fot. Mihiderka

– Ponieważ w Polsce było stosunkowo mało miejsc z wegańskim, doprawionym, nietłustym jedzeniem (szczególnie na Górnym Śląsku, gdzie mieszkamy), postanowiliśmy otworzyć własne miejsce, w którym każdy mógłby zjeść roślinnie. I tak czwartego listopada 2015 otworzyliśmy w Gliwicach naszą pierwszą Mihiderkę – Marcin Krysiński, współwłaściciel śląskiej sieci opowiada serwisowi portalspozywczy.pl o swoich (i nie tylko) początkach przygody z kuchnią roślinną.

Marcin Krysiński, współwłaściciel śląskiej sieci Mihiderka, sieć restauracji wegańskich prowadzi od niespełna dwóch lat. Jak przyznaje, przygotowania do otwarcia pierwszego lokalu zaczęły się już około czterech lat wcześniej. – Jak zwykle w takich sytuacjach zaczęło się od przypadku (klasyczny przykład "efektu motyla"), a konkretnie od nudy. Z nudów obejrzałem film Forks over Knives. Podesłała mi go kiedyś moja córka Dorota, która, jako studentka na własnym utrzymaniu, nie chciała po prostu wydawać swoich pieniędzy na relatywnie drogie produkty mięsne. Ten film otworzył mi oczy. Od tego się zaczęło. Stwierdziłem, że skoro badania naukowe jasno dowodzą, że spożycie białka zwierzęcego w nadmiarze szkodzi, to nie ma co czekać i trzeba zmienić sposób odżywiania się – wspomina w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl

Przyznaje jednocześnie, że wówczas, czyli w latach 2012-2013, nie było tak łatwo zrealizować to postanowienie. Wymagało to gotowania samemu, gdyż (przynajmniej w Polsce) oferta dań roślinnych (wegańskich) była niewielka. –  Nie wspominając o knajpach, których w zasadzie było kilka i to głównie wegetariańskich (a więc używających nabiału, często w zastraszających ilościach).  A że jestem fanem burgerów, pizzy, dań obiadowych typu ziemniaczki-kotlecik-buraczki, kombinowaliśmy całą rodziną, jak by tu ugotować takie rzeczy bez produktów odzwierzęcych – dodaje współwłaściciel Mihiderki.

Przepisów i pomysłów szukał wraz z córką w interencie. – Odkryliśmy ciecierzycę, soczewicę, przyprawy z całego świata czy tahinę. Sami zaczęliśmy robić hummus, falafele, pierogi z soczewicą, zupy, w sumie lista się nie kończy – wymienia Krysiński.

Z czasem powstał też pomysł na roślinną restaurację:  – Ponieważ w Polsce nadal było stosunkowo mało miejsc z wegańskim, doprawionym, nietłustym jedzeniem (szczególnie na Górnym Śląsku, gdzie mieszkamy), postanowiliśmy otworzyć własne miejsce, w którym każdy mógłby zjeść roślinnie. I tak czwartego listopada 2015 otworzyliśmy w Gliwicach naszą pierwszą Mihiderkę. Następna pojawiła się w M1 Zabrze (wg nas pierwsze stoisko ze 100% kuchnią roślinna w Centrum Handlowym w Polsce), kolejną w Krakowie, a teraz otworzyliśmy naszą czwartą Mihiderkę w Galerii Katowickiej (wg nas pierwszy lokal ze 100% kuchnią roślinną w strefie food court Galerii Handlowej). Planujemy otwieranie kolejnych lokali – zapowiada rozmówca serwisu portalspozywczy.pl.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 824) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH