Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

„Milenialsi w kuchni: przepisy z bloga, diety pudełkowe, wygoda i przyjemność gotowania” – pełna relacja

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 16-03-2018, 16:13
„Milenialsi w kuchni: przepisy z bloga, diety pudełkowe, wygoda i przyjemność gotowania” – pełna relacja
„Milenialsi w kuchni: przepisy z bloga, diety pudełkowe, wygoda i przyjemność gotowania”, fot. PTWP

Rosnąca świadomość konsumentów na temat odżywania. Poszukiwanie zdrowego i pysznego jedzenia. Rozwój e-commerce, który przekłada się na wzrost oferty segmentu spożywczego i gastronomicznego – to część wniosków płynących z debaty „Milenialsi w kuchni: przepisy z bloga, diety pudełkowe, wygoda i przyjemność gotowania”, która odbyła się podczas Food Show 2018.

W pierwszej części dyskusji rozmawiano o zachowaniach zakupowych i kulinarnych milenialsów, czyli ludzi w wieku od 18 do 38 lat. Zdaniem prelegentów milenialsi są konsumentami wygodnymi, ale jednocześnie kreatywnymi i wymagającymi.

Smak i wygoda

Według Borysa Barana, prezesa zarządu Just Chopped, dla milenialasów w kuchni najważniejsze są smak i wygoda.

– Na początku naszej drogi określiliśmy sobie grupę milenialsów jako naszego klienta docelowego. Jak się okazało, był to dobry kierunek. Jako Just Chopper cały czas uczymy się, poznajemy rynek i odpowiadamy na potrzeby naszych klientów. Patrząc na naszą ofertę, z jednej strony fenomenalnie sprzedają nam się dania kuchni azjatyckiej i wyszukane potrawy, a z drugiej strony proste dania kuchni polskiej. Wygoda i smak są tymi czynnikami, na które milenialsi zwracają ogromną uwagę w kuchni – ocenił Borys Baran.

Agnieszka Mielczarek, coach żywienia, współwłaścicielka cateringu dietetycznego BioBistro, zwróciła uwagę na fat, że milenialsi są świadomi i mają ogromną wiedzę na temat odżywiania, natomiast zdarza się, że brakuje im motywacji do działania i chęci zmiany swoich nawyków żywieniowych. 

– Dietetyk rozpisuje dietę, natomiast coach żywienia oprócz tych zaleceń bazuje także na motywacji, której milenialsom trochę brakuje. W dzisiejszych czasach dużo ciężej zmotywować milenialsa do pracy niż to miało miejsce w przeszłości, kiedy to pracownik przychodził do pracy. Milenials do trenera żywienia przychodzi po to, żeby po pierwsze wyznaczyć mu dietę i cele, które ma osiągnąć, a po drugie dać motywację do osiągnięcia tych celów – tłumaczyła Agnieszka Mielczarek

Z kolei Jakub Mielniczuk, współzałożyciel CookUp, uważa, że milenialsi w kuchni szukają nowych smaków, na które są bardzo otwarci, a dodatkowo oczekują wysokiej jakości w potrawach.

–  Grupa milenialsów w 80 proc. pokrywa się z grupą docelową naszych klientów. Ten moment, w którym Polska otworzyła się na świat, spowodował chęć poznawania nowych smaków. Usługa, którą świadczymy jest trochę na zasadzie gotowania, ale także rozrywki. Media w dużej mierze coraz częściej lansowały modę na gotowanie. A do tego dochodzi jeszcze popularność mediów społecznościowych. Milenialsi to ludzie ciekawi, którzy podróżują, są otwarci na nowe doznania i chętnie poznają nowe smaki. Ale są przy tym konsumentami wymagającymi, którzy oczekują produktów wysokiej jakości – powiedział Jakub Mielniczuk.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (10 461) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane