Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Mistrzowie kuchni wspierają młodych kucharzy

Jaka będzie przyszłość polskiej kuchni? Zwłaszcza Wielkiej Kuchni! Czy stanie się bardziej tradycyjna, naturalna i ekologiczna? Czy bardziej nowoczesna, czy może tylko zwiększy się stosowanie nowoczesnych urządzeń? I ważne pytanie: kto będzie otwierał drzwi do tej wymarzonej Wielkiej Kuchni? Kto rozpisze role tradycji kulinarnej?

Mistrzowie kuchni wspierają młodych kucharzy
Carlos Gonzalez Tejera

Z dużą dozą prawdopodobieństwa, można powiedzieć, że przyszłość określą młodzi kucharze, dzisiejsi uczniowie wspieranie przez ich mistrzów. Pokazują to przykłady m.in. takich wydarzeń, w których młodzi kucharze zdobywają medale na Olimpiadach Kulinarnych w Erfurcie, Luksemburgu, laury zdobyte na Europejskich Konkursach Kulinarnych - chociażby podczas EKOGALI – Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości w Jasionce, czy podczas konkursu pn. Młody Kreator Sztuki Kulinarnej w Poznaniu.

Tylko, czy szkoły gastronomiczne ( a także gospodarcze i rolnicze z takim kierunkiem ) mają wystarczający potencjał, aby stać się kuźnią młodych talentów? Nie każdy ma szczęście uczyć się w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie pod opiekuńczymi skrzydłami Beaty Łuki – kierowniczki pracowni gastronomicznej. Czy np. wziąć udział w warsztatach popularnego szefa kuchni Roberta Sowy ujęte w konkursie Kulinarny Talent.

Wielu obserwatorów pokłada wielkie nadzieje w działaniach zasiedziałego nad Wisłą Dominikańczyka Carlosa Gonzaleza Tejery, który od 15 lat uczy młodych kuchcików. To wielce aktywny działacz Stowarzyszenia „Polska Ekologia” , znany promotor, wieloletni popularyzator sztuki kulinarnej i żywności wysokiej jakości, wreszcie smakosz, przekazujący praktyczną wiedzę młodemu pokoleniu. Wspierany - podkreślmy pro publico bono - przez także należącą do ww. Stowarzyszenia firmę Stalgast, jeździ jako visiting lecturer do szkół o profilu gastronomicznym i pokazuje np. jak można stosować metodę Sous Vide i uczy jak obsługiwać przenośny cyrkulator. Wiele szkół z powodu trudności ze względów finansowych nie ma szans na zapoznanie uczniów z nowymi technikami obróbki mięsa i ryb, a często nawet z umiejętnością filetowania ryb. Po prostu - mięso i ryby są drogie.

Na wagę złota jest więc światły opiekun i mistrz, który poprowadzi młodego człowieka po ścieżkach praktycznej nauki zawodu. Wówczas droga do kariery staje się łatwiejsza. Ktoś np. musi kuchcikowi podpowiedzieć: „samo świadectwo szkolne to za mało, a gdy jedziesz na praktyki to musisz mieć swoje noże, swój strój kucharski”. I także to zadanie wziął na siebie mentor Carlos Gonzalez Tejera. Co więcej, umożliwia kupno po cenach fabrycznych tych atrybutów, które pomagają młodemu człowiekowi w lepszym starcie i postawią go w dużo lepszym świetle.

więcej informacji:

Carlos Gonzalez Tejera RSS ALERT    /    kuchnia polska RSS ALERT    /    HoReCa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.94.196.192
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.