REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Najlepsi szefowie kuchni świata gotują na Suwalszczyźnie

  • Autor: PAP
  • Data: 30-08-2012, 06:34

Kilkunastu najlepszych szefów kuchni z różnych miejsc świata gotuje na Suwalszczyźnie swoje potrawy podczas 4. edycji Cook it Raw. Swoją kuchnię mają w miejscowości Jaczno w samym sercu Suwalszczyzny (woj. podlaskie).

REKLAMA

Cook it Raw oznacza gotowanie na surowo, ekologicznie z jak najmniejszą ilością energii. Ideą inicjatywy jest połączenie ekologii i tworzenia żywności. Pomysł powstał w 2009 roku podczas szczytu klimatycznego w Kopenhadze. Szefowie kuchni odwiedzili dotąd Włochy, Finlandię i Japonię.

"Suwalszczyzna w Polsce jest czwartym miejscem, które wybrali. Jest to miejsce autentycznie blisko natury, która nie jest zniszczona i zmieniona. To miejsce wspaniałe" - powiedział PAP przedstawiciel Cook it Raw w Polsce Paweł Trzciński.

Dodał, że temu miejscu należy się odpowiednia promocja związana z obecnością Cook it Raw. Jeden z najlepszych szefów kuchni na świecie Rene Redzepi powiedział PAP, że jest zaskoczony że takie miejsca jeszcze istnieją, takie gospodarstwa, gdzie ludzie przygotowują jedzenie o smaku jaki jest już dawno zapomniany na świecie.

W Jacznie przebywa grupa ok. 30 osób: kilkunastu kucharzy, m.in. wspomniany Rene Redzepi z Danii, którego restauracja kilka razy uznana była najlepszą na świecie, Ben Szewry, australijski wirtuoz kuchni, Pascal Barbot, szef kuchni paryskiej L`Astrance uhonorowanej maksymalną liczbą 3 gwiazdek w przewodniku Michelin oraz polski restaurator Wojciech Modest Amaro. Jego restauracja jako pierwsza w Polsce otrzymała od Michelin wyróżnienie "Wschodzącej Gwiazdki".

W grupie są dziennikarze takich pism jak "The New York Times", "Liberation" czy "Guardian", którzy opiszą czwartą edycję Cook It Raw.

Przed przystąpieniem do gotowania, kucharzom zaprezentowano dziedzictwo kulinarne Suwalszczyzny. Na specjalnej biesiadzie był sękacz, kindziuk, flaki z jelenia, barszcz z jajkami, tuszony dzik, bigos, wędzona sielawa, babka ziemniaczana, chleb na tataraku i wiele innych smakołyków.

"Nasi goście przyjrzeli się temu wszystkiemu i każdy ma zrobić jedną potrawę, jaką sobie tylko wymyśli. Oczywiście w oparciu o lokalne warzywa, owoce czy zioła" - powiedział Trzciński.

Uczestnicy Cook it Raw wyruszyli w okolice Jaczna, do pobliskich lasów, na pola, w pobliże jezior, by znaleźć to, co będzie pasowało do przyrządzanych przez nich potraw. Część artykułów zakupiono. W środę w nocy odbędzie się uczta, na której zaprezentują to, co ugotowali w kuchni na Suwalszczyźnie.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH