Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowe firmy w sieci dziedzictwa kulinarnego

  • Autor: PAP
  • Data: 02-09-2013, 17:30

Kolejne firmy z branży gastronomicznej i turystycznej dołączyły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla. Regionalna sieć liczy 143 członków i jest największym takim zrzeszeniem w kraju - podał Urząd Marszałkowski w Olsztynie.

Jak zaznaczył w poniedziałek olsztyński urząd, pod względem liczby podmiotów gospodarczych, które przystąpiły do sieci dziedzictwa kulinarnego, woj. warmińsko-mazurskie przoduje na tle innych polskich regionów. Według danych tego urzędu na Warmii, Mazurach i Powiślu jest 143 członków, w Wielkopolsce - 69, na Mazowszu - 35, a na Pomorzu Zachodnim - 29.

W ostatnich dniach certyfikaty potwierdzające przystąpienie do regionalnej sieci w Olsztynie przyznano firmom: Bartnik Mazurski z Czernik k. Kętrzyna, Gospodarstwo Rybackie Iława, Hotel Amax w Mikołajkach, Mazurskie Siedlisko Kruklin k. Giżycka, Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy Stary Folwark w Tumianach, Ośrodek Wypoczynkowy Camping Tumiany, Ranczo Frontiera w Warpunach, Restauracja Columb-Vega w Ostródzie, Piekarnia Tradycyjny Chleb w Gronowie Górnym, ZPHU Wagamo w Giżycku i Zakład Przetwórstwa Mięsnego w Grabinku.

Do sieci należą producenci, przetwórcy i restauratorzy, którzy wytwarzają i sprzedają lokalne produkty spożywcze, stanowiące dziedzictwo kulinarne regionu. Członkowie zrzeszenia otrzymują certyfikaty, które potwierdzają jakość sprzedawanych produktów. Mogą także bezpłatnie reklamować się w regionalnych folderach promocyjnych i uczestniczyć w organizowanych przez samorząd imprezach promocyjnych.

Region przyznaje przedsiębiorcom, rolnikom, przetwórcom i restauratorom licencję, która pozwala posługiwać się logo sieci przez rok; po tym czasie każdy wniosek jest ponownie weryfikowany. Według urzędników marszałka, ten logotyp jest obecnie jedynym oznaczeniem lokalnej, tradycyjnej i naturalnej żywności, stąd wielu chętnych do jego używania.

Warmia, Mazury i Powiśle przystąpiły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2005 roku jako pierwszy polski region.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH