Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

O japońskich smakach i produktach podczas seminarium „Taste of Japan”

Z okazji 100-lecia nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Japonią oraz wejścia w życie porozumienia o partnerstwie gospodarczym między Japonią a UE, Japońskie Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołóstwa zorganizowało seminarium, na którym można było nauczyć się podstaw przyciągającej dużo uwagi w Europie kuchni japońskiej.

O japońskich smakach i produktach podczas seminarium „Taste of Japan”
fot. materiały prasowe

W tym roku przypada setna rocznica nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Japonią, dodatkowo Japonia i UE ratyfikowały EPA (Porozumienie o Partnerstwie Gospodarczym) i weszło ono w życie. Seminarium oraz przyjecie zostały zorganizowane, ponieważ japońskie produkty spożywcze, na które cła zostały zniesione, takie jak produkty morskie oraz przetwory, przyprawy i inne produkty cieszę się dużym zainteresowaniem.

„Seminarium dot. kultury kuchni japońskiej oraz potraw japońskich z wykorzystaniem produktów japońskich, na które cło zostało zniesione w wyniku EPA” zostało przeprowadzone dla 50. przedstawicieli lokalnych przedsiębiorstw spożywczych oraz mediów. Ambasador Dobrej Woli i Kuchni Japońskiej Pan Ogawa Hirotoshi był wykładowcą i przeprowadził lekcję na temat sosu sojowego i pasty miso, przyprawy mirin, słodu ryżowego, sake oraz innych fermentowanych produktów spożywczych oraz przedstawił sposoby użycia sosu teriyaki. Do tego przygotował na spróbowanie Seriolę (Seriola quinqueradiata) w sosie teriyaki.

Z kolei na wieczornym przyjęciu z okazji 100-lecia nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Japonią oraz wejścia w życie porozumienia EPA między Japonią a UE pojawiło się ok. 150 osób. Oprócz przedstawicieli warszawskich restauracji i sklepów detalicznych pojawili się przedstawiciele firm spożywczych i logistycznych mających duży wpływ na biznes spożywczy oraz przedstawiciele sektora polityczno-finansowego o dużej sile medialnej. Dwóch kucharzy reprezentujących Japonię i Polskę przygotowało 7 potraw japońskich oraz 4 potrawy europejskie z użyciem japońskich produktów spożywczych, dla których zostanie zniesione cło: japońskiej wołowiny, serioli, muszli św. Jakuba (przegrzebek), yuzu czy sosu sojowego. Kucharze przygotowali również desery z użyciem proszku z zielonej herbaty oraz sake. Dodatkowo w czasie przyjęcia wyróżniono stołeczne restauracje specjalizujące się w kuchni japońskiej. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

taste of japan RSS ALERT    /    Kuchnia japońska RSS ALERT    /    Japonia RSS ALERT    /    Polska RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.173.48.224
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.