REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Oczekiwania pracowników korporacji co do odżywiania w godzinach pracy rosną

  • Autor: portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 19-06-2015, 14:11
Oczekiwania pracowników korporacji co do odżywiania w godzinach pracy rosną
fot. materiały prasowe

Oczekiwania Polaków związane z odżywianiem się w godzinach pracy stale wzrastają. Wiąże się to ze zwiększaniem się świadomości na temat zasad zdrowego, regularnego spożywania posiłków, ponadto Polacy chcą jeść jednocześnie zdrowo, smacznie i wygodnie.

REKLAMA

Restauratorzy wychodzą naprzeciw oczekiwaniom i oferują coraz bardziej kreatywne rozwiązania. Trendy te prześledzić można na przykładzie Warszawy, znajdującej się w czołówce najprężniej rozwijających się biznesowo aglomeracji europejskich.

Ochota nie tylko na sushi

Trendy na rynku gastronomicznym zmieniają się jak w kalejdoskopie. Nie oznacza to jednak, że coś, co było modne wczoraj, dzisiaj wypada z obiegu. Najlepiej widać to na przykładzie sushi, które mimo że musiało zrobić trochę miejsca innym kulinarnym nowinkom, nadal cieszy się dużym uznaniem osób pracujących w warszawskich biurowcach i nie tylko.

Z sushi ostro konkurują modne od kilku sezonów burgery ale nie mogą być tworzone masowo, z niedobrego jakościowo mięsa, jak to ma miejsce w niektórych popularnych sieciach. Liczy się jakość, ale także pewnego rodzaju spontaniczność. Dlatego jak grzyby po deszczu wyrastają wokół biurowców food trucki, czyli po prostu ruchoma gastronomia na kółkach.

Każdy food truck ma swoją specjalizację – w jednych zjemy burgery, w innych dania kuchni meksykańskiej, w jeszcze innych – w przyspieszonym tempie zyskujące na popularności potrawy wegetariańskie i wegańskie.

Foodtruckowców ogranicza jedynie wyobraźnia i stosunkowo niewielkie zaplecze, które mieści się w samochodzie dostawczym. Właśnie dlatego food trucki to bardziej alternatywa niż konkurencja dla stacjonarnej gastronomii.

– Restauracje stacjonarne ulokowane w pobliżu dużych biurowców cieszą się dużą popularnością wśród pracowników. Nie oznacza to jednak, że mogą serwować swoim gościom cokolwiek. Bacznie obserwujemy trendy gastronomiczne i staramy się oferować klientom coś, czego nie znajdą gdzie indziej – mówi Szymon Partyka, szef kuchni w restauracji Świeżo Malowane.

Sezon na foodpairing

Miejsce, w którym można w trakcie przerwy w pracy jednocześnie skorzystać z zajęć fitnessu i coś zjeść to atrakcyjna przestrzeń dla pracowników korporacji. Warszawiacy polubili np. Adgar Fit – centrum zlokalizowane pomiędzy biurowcami pod adresem Aleje Jerozolimskie 181. Oprócz siłowni,  klubu fitness i sklepów sportowych znajdą tam 3 restauracje. W zależności od tego, na co będą mieli ochotę, mogą skorzystać z oferty Masashi Sushi (serwuje sushi), Qubik Cafe (dla zwolenników ręcznie wyrabianego i wypiekanego ma miejscu pieczywa) oraz Świeżo Malowane.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 495) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH