Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej rozstrzygnięty

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 17-07-2017, 10:00
Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej rozstrzygnięty
fot. materiały prasowe

Kilkadziesiąt wspaniałych zdjęć, przeróżne koncepcje i indywidualne podejście do tematów – tak w jednym zdaniu można podsumować 4. Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej.

Konkurs został ogłoszony wiosną 2017. Uczestnicy mogli nadsyłać fotografie w dwóch odmienny kategoriach:

1. Kategoria offowa – SMAK UMAMI

2. Kategoria produktowa – OLEJ Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA

Do dokonania pierwszej selekcji zdjęć zaproszeni zostali jedynie fotografowie: Maciej Stankiewicz/ laureat 1. OKFK, Olimpia Davies/ laureatka 2.OKFK, Karolina Kosowicz i Magdalena Rajchelt/laureatki 2.OKFK, Iwona Kowalska/laureatka 3. OKFK, Kinga Błaszczyk-Wójcicka/Greenmorning.pl, Jakub Kaźmierczyk/Olympus Polska oraz Piotr Kutypa/Tokina.

W pierwotnym planie, wybór 20 fotografii finałowych miał zająć 1, maksymalnie 2 dni. W rzeczywistości w wyniku trwających tydzień obrad, do finału dostało się 15 zdjęć + 1 fotografia wyróżniona przez organizatora.

Charakterystycznym elementem konkursu jest jego nieprzewidywalność i elastyczność. Nie zamykamy się w raz ustalony ramach i nie trzymamy się kurczowo jednego modelu. Dzięki temu co roku konkurs nabiera nowych barw i przyciąga fotografów kulinarnych z całego kraju. Warto zaznaczyć, że OKFK jest jedynym konkursem w Polsce, który łączy świat fotografii kulinarnej z profesjonalną gastronomią. Chcecie wiedzieć dlaczego?

Partnerami, jurorami i odbiorcami konkursu są przedstawiciele najbardziej liczących się mediów i producentów z branży HoReCa, magazynów lifestyle'owych oraz szefowie kuchni. W tym roku, w skład Komisji Konkursowej weszli:

Katarzyna Noga/ Olej Kujawski, Ewa Wagner/magazyn Kuchnia, Edyta Kochman/ SlowLife food&garden, Heidi Handkowska/ Poradnik Restauratora, Paweł Stawicki/ Szef kuchni Mercato Restaurant, Przemysław Langowski/ Szef kuchni Restauracja Magiel, Magdalena Kalisz /Sztuka Wyboru, Piotr Kutypa/Tokina Polska, Katarzyna Romaniuk/Akademia Nikona, Kinga Błaszczyk-Wójcicka/Greenmorning.pl, Afram Gorgis/CEWE FOTOKSIĄŻKA, Jakub Kaźmierczyk/Olympus Polska, Iwona Kowalska/Food Photography & Styling.

- Większość finalistów konkursu przedstawiła interesujące interpretacje tematów zadań konkursowych, wychodząc poza bezpieczne stylizacje. Cieszy mnie, że autorzy znają światowe trendy fotografii kulinarnej i się w nich odnajdują. Doceniam też pomysłowość fotografów, choć nie wszyscy w pełni panują nad techniką – powiedziała Ewa Wagner, redaktor naczelna magazynu Kuchnia, głównego partnera medialnego 4.OKFK

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH