Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Orbis: 25% żywności kupowanej przez branżę hotelarsko-gastronomiczną trafia na śmietnik

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 15-03-2017, 10:36
Orbis: 25% żywności kupowanej przez branżę hotelarsko-gastronomiczną trafia na śmietnik
Vincent Dujardin, dyrektor generalny hotelu Novotel Warszawa Centrum

Grupa Orbis i AccorHotels redukuje ilość odpadów żywnościowych w swoich restauracjach. Podmioty zobowiązały się, że do 2020 r. ilość niechcianych odpadków zmniejszy się o 30%.

Hotel Novotel Warszawa Centrum opracowuje także nowe zasady zarządzania żywnością i napojami, które w większym stopniu uwzględnią kwestię zrównoważonego rozwoju.

-  W naszej restauracji już od kilku miesięcy używamy aplikacji, która dokładnie zlicza, jakich odpadów powstaje najwięcej. Początki były trudne ze względu na wymagany nakład czasu i konieczność zmiany podejścia całego zespołu. Przykładowo, niemal wszystkie składniki podawanego śniadania zaczęliśmy dzielić na porcje. Oprócz tego wzbogaciliśmy ofertę warzyw - mówi Jakub Malec, szef kuchni hotelu Novotel Warszawa Centrum.

Jak tłumaczy Vincent Dujardin, dyrektor generalny hotelu Novotel Warszawa Centrum, kiedy w lipcu 2016 r. hotel rozpoczynał program zmniejszania marnotrawstwa żywności, wytwarzał 720 kg odpadów w ciągu dwóch tygodni. Przyjęto wówczas  za cel, by w 10-tygodniowym okresie pilotażowym zmniejszyć tę ilość o 30%. Dzięki wprowadzeniu rygorystycznego planu działania oraz szkoleniu i mobilizowaniu zespołów ilość odpadów spadła w tym okresie o 50%, co jest odpowiednikiem około 120 000 złotych rocznie.

Matrnotractwo żywności zmniejszano przez zwiększanie świadomości personelu restauracji i działu F&B (prezentacje, warsztaty, zobowiązania w ramach różnych projektów), systematyczne ważenie, monitorowanie i analizowanie odpadów (odpady żywnościowe, żywność wykorzystana w innych daniach, dary itd.), wdrażanie planu działań w dziale F&B: zamówienia-dostawy, przechowywanie, przygotowanie w kuchniach, przygotowanie i prezentacja bufetów, wielkość podawanych porcji, zwiększanie świadomości i informowanie gości.

Jak podaje sieć, do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzeba 16 000 litrów wody, a każda bagietka to 100 litrów zużytej wody. Na całym świecie, co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności. Stanowi to
odpowiednik ponad 7% rocznej światowej emisji dwutlenku węgla. W Polsce do kosza wyrzuca się co roku ponad 9 milionów ton jedzenia. Szacuje się, że 25% żywności kupowanej przez podmioty z branży hotelarskogastronomicznej trafia na śmietnik. Jej wartość stanowi od 2 do 6 % marży na
żywności.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH