Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pascal Brodnicki: W społeczeństwie rośnie świadomość na temat jedzenia

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 05-11-2017, 10:46
Pascal Brodnicki: W społeczeństwie rośnie świadomość na temat jedzenia
fot. Maciej Stankiewicz

– W społeczeństwie rośnie świadomość na temat jedzenia. Widać coraz większe zainteresowanie byciem fit, co przekłada się na zdrowe gotowanie i wybieranie produktów podczas robienia zakupów – tłumaczy w wywiadzie dla portalspozywczy.pl Pascal Brodnicki.

Głównym założeniem Tuby Smaku – kanału internetowego, który kucharz prowadzi wspólnie z  przyjaciółmi jest edukowanie społeczeństwa na temat gotowania. Zdaniem Pascala Polacy coraz większą uwagę przykładają do tego, co znajduje się na ich talerzu. 

– W społeczeństwie rośnie świadomość na temat jedzenia. Widać coraz większe zainteresowanie byciem fit, co przekłada się na zdrowe gotowanie i wybieranie produktów podczas robienia zakupów. Ludzie czytają etykiety i starają się unikać e–dodatków – wylicza Pascal Brodnicki.

– Programy telewizyjne o tematyce kulinarnej spowodowały, że mamy totalne zainteresowanie jedzeniem. Boom na trend kulinarny jest widoczny nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Społeczeństwo chce się zdrowo odżywiać. Ludzie w weekendy umawiają się na wspólne spotkania, podczas którym razem gotują lub wychodzą do restauracji. Zwłaszcza jest to widoczne w większych miejscowościach, gdzie czas szybko leci i często od poniedziałku do piątku brakuje go na gotowanie. Spora część społeczeństwa w dni pracujące decyduje się na catering pudełkowy – dodaje Pascal.

Kucharz ocenił pozytywnie rynek produktów spożywczych w Polsce, który według niego ewoluował na przestrzeni ostatnich lat.

– Mamy pozytywny wzrost. Jest dużo większy dostęp do wszystkich produktów, niż to miało miejsce w przeszłości, zwłaszcza w mniejszych miastach. Dzisiaj można kupić naprawdę wszystko. Bardziej wyszukane składniki jesteśmy w stanie zamówić przez sklepy on–line. Najważniejsze, żeby to wszystko dopasować do swojego portfela. Czasami warto zapłacić trochę więcej za produkt dobrej jakość, bo to sprawi, że potrawa będzie lepsza. A z drugiej strony nie należy przepłacać. Trzeba znaleźć w tym złoty środek – ocenia Pascal Brodnicki.

Cały wywiad z Pascalem Brodnickim zostanie opublikowany w listopadowym numerze Rynku Spożywczego.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 968) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH