Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pascal Brodnicki: Warszawa kwitnie kulinarnie

  • Autor: PAP
  • Data: 01-09-2012, 16:47

"Warszawa ma smak wielokulturowy i to jest dla niej charakterystyczne" - podkreśla Agnieszka Kręglicka. Jak zauważa restauratorka, stolica jest kulinarnym kolażem; jest tu wiele nowych, ciekawych miejsc oferujących bardzo oryginalne potrawy.

"Warszawa skupia w sobie wiele smaków, łączy w sobie różne wpływy i tradycje kulinarne" - podkreśla restauratorka Agnieszka Kręglicka.

"Ciekawym trendem, który wyraźnie zaznacza się w stolicy są bary i restauracje specjalizujące się w bardzo wąskich i konkretnych dziedzinach kulinarnych. Mamy np. ciekawą cukiernię "Lody na patyku" czy wykwintną hamburgerownię. Są to bardzo ciekawe i charakterystyczne miejsca, które mają duże szanse na powodzenie, tym bardziej, że są one dostępne dla wszystkich" - dodaje restauratorka.

Kwitnące zaplecze gastronomiczne Warszawy zauważa również znany i lubiany kucharz Pascal Brodnicki. "Często bywam w Paryżu, który słynie z małych kafejek, niestety zauważam, że ze względu na kryzys prosperują one trochę słabiej. W przeciwieństwie do Warszawy. Wystarczy spojrzeć na Stolicę - co chwila na jej kulinarnej mapie pojawiają się nowe ciekawe miejsca".

Ten gastronomiczny rozwój wynika przede wszystkim z ciekawości i chęci odkrywania przez Polaków nowych smaków i tradycji kulinarnych, nawet najbardziej egzotycznych zakątków świata. Z drugiej jednak strony Agnieszka Kręglicka zauważa wielki powrót do korzeni kuchni polskiej.

"Niezmiennie utrzymuje się trend, który zachęca do poznawania nowych smaków. Wciąż niesłabnącą popularnością cieszy się kuchnia śródziemnomorska. Jest to trend światowy. To kuchnia, która promowana jest jako zdrowa, lekka i dostosowana do naszych czasów. Z drugiej jednak strony, fakt, że coraz częściej wyjeżdżamy za granicę, powoduje, że nasyciliśmy się obcą kuchnią, przestaje być ona dla nas tak odległa, a tym samym fascynująca. Dlatego ponownie doceniamy różne aspekty kuchni polskiej, która może być chłopska, przaśna, albo bardziej wyrafinowana, lub mocno zaznaczająca wpływy regionalna" - zauważa restauratorka.

Polacy są nie tylko coraz bardziej otwarci na nowe smaki, ale i coraz chętniej przenoszą je z restauracji i podróży do swoich kuchni. Polacy gotują po prostu dla przyjemności i traktują tę czynność jako formę spędzania ze znajomymi wolnego czasu.

"Kuchnia zawsze towarzyszy uroczystościom rodzinnym, spotkaniom towarzyskim. Da się jednak zauważyć, że ten tradycyjny stół zmienia się w nieco inne formy biesiadowania. Tradycyjnie pojęte ucztowanie, gdzie goście są obsługiwani przez panią domu, nieco się rozluźniło. Można zauważyć, że to wspólne gotowanie jest nową formą towarzyskich spotkań" - podkreśla Agnieszka Kręglicka.

"Polska zrobiła ogromny kulinarny postęp, mamy wielu zdolnych kucharzy, zresztą coraz więcej ludzi chętniej gotuje w domach i, co najważniejsze, nie boją się eksperymentować" - podkreśla Pascal Brodnicki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 133) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH