REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polacy jedzą pizzę co najmniej raz w miesiącu. Najchętniej margheritę

  • Autor: portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 06-02-2014, 13:16
Polacy jedzą pizzę co najmniej raz w miesiącu. Najchętniej margheritę
fot. Fotolia

Choć istnieje kilkaset jej wariacji, to najczęściej i tak wybieramy jej podstawową wersję. Ponad 60 proc. Polaków sięga po kawałek tradycyjnej margherity - wynika z raportu firmy Mosso.

REKLAMA

Pizza cieszy się niesłabnącym uznaniem zarówno wśród profesjonalnych znawców kuchni, jak i miłośników dobrego jedzenia. Polacy kochają ją przede wszystkim za niepowtarzalny smak (62 proc.) oraz możliwość skomponowania ulubionych składników (34 proc.). Najchętniej wskazywane dodatki to: pomidory, pieczarki, szynka, salami, cebula, papryka, oliwki, kukurydza, owoce morza oraz różnego rodzaju sosy.

Z badań marki Mosso wynika, że ponad 60 proc. Polaków wybiera margheritę. Popularne są również: americana z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą (56 proc.), hawajska z szynką i ananasem (53 proc.) oraz pepperoni z kiełbaską pepperoni (48 proc.). Inne chętnie wybierane to: capricciosa z szynką, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami (43 proc.),caprese z pomidorami i pesto ze świeżej bazylii (41 proc.), wegetariańska z brokułami, papryką, pomidorami i kukurydzą (35 proc.), carbonara z serem corregio, bekonem, pieczarkami, cebulą i świeżą bazylią (35 proc.), farmerska z grillowanym kurczakiem, papryką, pieczarkami i cebulą (27 proc.) oraz europejska z szynką, wołowiną, pieczarkami i oliwkami (23 proc.).

- Z naszych badań wynika, że blisko 90 proc. Polaków nie wyobraża sobie pizzy bez solidnej porcji sosu - mówi Tomasz Kwaśniewski, manager marki Mosso. Ulubione sosy Polaków to: czosnkowy (64 proc.), pomidorowy (26 proc.), a nawet majonezowy (10 proc.). Nawet do przygotowanej w domowym zaciszu pizzy najczęściej dodajemy sos ze sklepowej półki (81 proc.). Zaledwie 19 proc. z nas przyrządza go samodzielnie.

Na świecie rocznie sprzedawanych jest blisko 13 milionów pizzy. Polacy również mają w tym swój udział. Blisko połowa smakoszy z nad Wisły jada ją przynajmniej raz w miesiącu (48 proc.). Ponad 1/3 badanych (35 proc.) robi to dwa lub trzy razy w miesiącu, 12 proc. raz w tygodniu, a 5 proc. nawet częściej.

Najbardziej popularną praktyką wśród Polaków jest jadanie pizzy w restauracji, pizzerii lub barze (47 proc.). Mimo to, zaskakujący jest fakt, że aż 27 proc. piecze ją samodzielnie w domu. Nieco mniej popularne jest zamawianie pizzy do domu lub pracy - 16 proc., a także kupowanie mrożonej - 10 proc. Co ciekawe ponad połowa z nas najchętniej spożywa ją w towarzystwie partnera. Chętnie jadamy ją również ze znajomymi (40 proc.) i członkami rodziny (10 proc.).

Raport został przygotowany na bazie ankiety, w której wzięło udział 100 osób w wieku od 25 do 60 lat.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH