Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy powracają do tradycyjnej polskiej kuchni, ale cenią też nowe smaki

  • Autor: www.portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 15-01-2016, 16:00
Polacy powracają do tradycyjnej polskiej kuchni, ale cenią też nowe smaki
Kwestie kulinarne są dla Polaków bardzo ważne; fot. shutterstock.com

W 2015 roku Polacy pokazali, że kwestie kulinarne są dla nich bardzo ważne. Coraz chętniej powracają do tradycyjnej polskiej kuchni, nie rezygnując jednocześnie z poszukiwania nowych smaków - mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella.

Jak dodaje, Polacy coraz odważniej sięgają po składniki z egzotycznych części świata. Coraz częściej poszukują oryginalnych sposobów na przygotowanie niestandardowych wariantów naszych ulubionych, sprawdzonych dań. Przewiduję, że w 2016 roku w polskich kuchniach będą królować składniki z rejonu Morza Śródziemnego, z Azji czy nawet z Afryki. 

- Z przyjemnością dostrzegam, że na polskich stołach oprócz podstawowego zestawu przypraw: soli, pieprzu i majeranku pojawiają się również kmin, koper włoski, anyż czy chilli. Coraz chętniej sięgamy po różne rodzaje ziół, które sprawiają, że najprostsze potrawy stają się niezwykle aromatyczne - mówi Piotr Ceranowicz.

Jego zdaniem na śniadaniowych stołach Polaków zaczęły królować produkty pełnoziarniste. W 2016 roku nie będzie zatem miejsca na standardowe kanapki – zastąpią je z powodzeniem płatki kukurydziane w różnych odsłonach: z mlekiem, z jogurtem, z dodatkiem owoców czy nawet warzyw.

- Od 2 lat trwa moda na warzywa korzeniowe, które zagościły już na dobre na polskich stołach. Mam nadzieję, że w tym roku będą dostępne nie tylko w dobrych supermarketach, ale też w mniejszych warzywniakach oraz na targach. Ich popularność jest ściśle związana z rozwijającą się modą na kuchnie wegetariańskie i wegańskie. W 2016 roku popularne będą potrawy z brukwi, pasternaka czy fioletowej marchwi (przypominam, że to jej pierwotny kolor) łączonych z produktami zbożowymi: kaszami i makaronami - dodaje ekspert Lubelli.

Przyznaje, że w tym roku Polacy rzadziej odwiedzą sieciowe piekarnie na rzecz własnoręcznych wypieków. W domowym zaciszu powstaną rumiane chleby oraz bułeczki z dodatkiem ziaren słonecznika czy pestek dyni.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 773) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH