REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polacy powracają do tradycyjnej polskiej kuchni, ale cenią też nowe smaki

  • Autor: www.portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 15-01-2016, 16:00
Polacy powracają do tradycyjnej polskiej kuchni, ale cenią też nowe smaki
Kwestie kulinarne są dla Polaków bardzo ważne; fot. shutterstock.com

W 2015 roku Polacy pokazali, że kwestie kulinarne są dla nich bardzo ważne. Coraz chętniej powracają do tradycyjnej polskiej kuchni, nie rezygnując jednocześnie z poszukiwania nowych smaków - mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella.

REKLAMA

Jak dodaje, Polacy coraz odważniej sięgają po składniki z egzotycznych części świata. Coraz częściej poszukują oryginalnych sposobów na przygotowanie niestandardowych wariantów naszych ulubionych, sprawdzonych dań. Przewiduję, że w 2016 roku w polskich kuchniach będą królować składniki z rejonu Morza Śródziemnego, z Azji czy nawet z Afryki. 

- Z przyjemnością dostrzegam, że na polskich stołach oprócz podstawowego zestawu przypraw: soli, pieprzu i majeranku pojawiają się również kmin, koper włoski, anyż czy chilli. Coraz chętniej sięgamy po różne rodzaje ziół, które sprawiają, że najprostsze potrawy stają się niezwykle aromatyczne - mówi Piotr Ceranowicz.

Jego zdaniem na śniadaniowych stołach Polaków zaczęły królować produkty pełnoziarniste. W 2016 roku nie będzie zatem miejsca na standardowe kanapki – zastąpią je z powodzeniem płatki kukurydziane w różnych odsłonach: z mlekiem, z jogurtem, z dodatkiem owoców czy nawet warzyw.

- Od 2 lat trwa moda na warzywa korzeniowe, które zagościły już na dobre na polskich stołach. Mam nadzieję, że w tym roku będą dostępne nie tylko w dobrych supermarketach, ale też w mniejszych warzywniakach oraz na targach. Ich popularność jest ściśle związana z rozwijającą się modą na kuchnie wegetariańskie i wegańskie. W 2016 roku popularne będą potrawy z brukwi, pasternaka czy fioletowej marchwi (przypominam, że to jej pierwotny kolor) łączonych z produktami zbożowymi: kaszami i makaronami - dodaje ekspert Lubelli.

Przyznaje, że w tym roku Polacy rzadziej odwiedzą sieciowe piekarnie na rzecz własnoręcznych wypieków. W domowym zaciszu powstaną rumiane chleby oraz bułeczki z dodatkiem ziaren słonecznika czy pestek dyni.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 236) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 762 946)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH