Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Polacy w prestiżowych konkursach: cukierniczym i kulinarnym

Dwa duety: cukierników i kucharzy piszą swoją historię, mającą znaczący wpływ na losy polskiej gastronomii. Za kilka dni ich wielkie marzenia urzeczywistnią się. Ci młodzi ludzie zabłysną na arenie międzynarodowej rozsławiając Polskę i jej smaki, podczas dwóch prestiżowych konkursów na świecie: cukierniczego – Coupe du Monde de la Patisserie i kulinarnego – Bocuse d’Or.

Polacy w prestiżowych konkursach: cukierniczym i kulinarnym
fot. materiały prasowe

W dniach 10 -12 czerwca serce Piemontu - Turyn zamieni się w wielką, gastronomiczną stolicę Europy.

Już 10 czerwca nasz team cukierniczy – Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa wystąpią wśród pozostałych siedmiu europejskich drużyn w konkursie, który jest marzeniem każdego cukiernika - Coupe du Monde de la Patisserie. W ciągu zaledwie 5 godzin przygotują mrożony deser owocowy, 10 deserów na platerze, rzeźbę z czekolady oraz karmelu.  Motywem przewodnim, wokół którego pracują cukiernicy jest „Mały książę” i właśnie na tej magicznej tematyce Michał i Marek oparli swoje receptury. Przez tę wyjątkową opowieść przeprowadzą nas pokazując wiele technik użycia surowca – czekolady, karmelu, owoców i innych produktów, wydobędą z nich wyjątkowy smak a zarazem przedstawią wiele emocji, które towarzyszą tej przepięknej bajce.

Nasi cukiernicy jadą na konkurs z pełną świadomością swojego profesjonalizmu, pozytywną energią i entuzjazmem oraz nadzieją, że będą reprezentować Polskę również podczas Wielkiego Finału w Lyonie.

Wielkie podziękowania dla Partnerów, którzy wspierają naszych cukierników, a są to firmy:
Primulator, Ambasador 92, Ashanti, Debic, Pastry Creation, Valrhona (LePatio Polska), Morning, Gastro Magic Service, Cukiernia Sowa, Convotherm oraz Dziamski Studio.

Drugą polską drużyną, która zawalczy w Turynie tym razem o spełnienie się w zawodzie kucharza jest reprezentacja Bocuse d’Or Poland a w niej Dawid Szkudlarek wspierany przez Macieja Pisarka. Już 11 czerwca, zaraz po zmaganiach cukierników wszystkie oczy skierowane będą na kulinarną scenę i 20 zespołów podczas finałów Bocuse d’Or Europe 2018.

Od wielu miesięcy nasz duet kucharski wspomagany był w intensywnych przygotowaniach przez trenerów: Adama Chrząstowskiego – Przewodniczącego Akademii Bocuse d’Or Poland, Pawła Oszczyka oraz Łukasza Konika.  Efektem ich ciężkiej pracy będą dwa wyjątkowe dania w oparciu o piemonckie produkty jak ser Castelmagno i młoda wołowina rasy Fassona Piemontese. Znając kuchnię Dawida można być pewnym, że w swoich kreacjach w Turynie nie zapomni o polskich, lokalnych produktach, które bez wątpienia podkreślą smak jego konkursowych potraw.

więcej informacji:

cukiernictwo RSS ALERT    /    Bocuse d’Or RSS ALERT    /    Coupe du Monde de la Patisserie RSS ALERT    /    kucharze RSS ALERT    /    szef kuchni RSS ALERT    /    kulinaria RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.226.36.60
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.