Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska gastronomia jest już na europejskim poziomie

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 10-11-2015, 13:41
Polska gastronomia jest już na europejskim poziomie
Fot. Shutterstock

Nasza gastronomia staje się ważnym czynnikiem gospodarczym. Ten sektor naszej gospodarki jest już na europejskim poziomie. To czego brakuje to zrozumienia potrzeb przez kręgi administracyjne, chodzi o właściwą rangę tej branży zatrudniającej blisko milion ludzi – mówi Tadeusz Landa, współwłaściciel i współtwórca warszawskiej restauracji Strefa.

- Zbliżamy się do sytuacji, gdy polska kuchnia, nasza gastronomia staje się ważnym czynnikiem gospodarczym, nie tylko w zakresie przyjazdowej turystyki kulinarnej. To stanowiska pracy, miejsce zbytu polskiej żywności, sprzętu potrzebnego w tej branży, a więc i przemysłu włókienniczego, hut szkła, wytwórni ceramiki, itd. No i źródło podatków – mówi Tadeusz Landa. 

- Ten nasz sektor gospodarki jest już na europejskim poziomie. Ja jestem dumny z jego osiągnięć. Nie musimy się go wstydzić - dodaje.

Jego zdaniem, brakuje zrozumienia potrzeb tego sektora przez kręgi administracyjne.

- Chodzi o właściwą rangę tej branży zatrudniającej blisko milion ludzi. O traktowanie jej z należytym szacunkiem i udzielanie pomocy. Dziś mogę tylko marzyć o takiej sytuacji jak we Francji, gdzie wielcy kucharze otrzymują Legię Honorową - mówi.

Twórca restauracji Strefa ocenia ponadto, co potrzebne jest by odnieść sukces w roli restauratora. - Sam pomysł nie wystarcza do utrzymania się na rynku. Do tej pracy potrzebne jest serce, wiedza, rozpoznanie rynku, lokalizacji, wyczucie potrzeb konsumentów i stała obecność. Panuje przekonanie, że personel musi czuć oddech szefa kuchni czy restauratora. Można zdać się na menagera, ale jego dobór to jak uśmiech losu – wymienia Tadeusz Landa.

Jego zdaniem, wielkiej umiejętności wymaga koncepcja zbudowania karty dań. Czy ma być krótka i często zmieniana, czy długa i urozmaicona? Czy tylko dania typowo polskie, czy modne nowinki?

- Na pewno warto skorzystać z wiedzy konsultanta, bo honorarium 3 – 5 tys. zł to zaledwie ułamkowa część kosztów stałych: czynszu, płac, prądu, wody, telekomunikacji, ogrzewania.  Grzęźnięcie w miejscu kosztuje. A im szybciej nowa restauracja się rozkręci, tym większa szansa na rozpoczęcie spłaty kredytów i uniknięcie tzw. „klapy” - mówi.

- Coraz częściej spotyka się karty dań „uniwersalne”. Takie jak nasza, składająca się z części rzadziej zmienianej i drugiej – wymienianej np. co tydzień.  Wprowadzamy oczywiście potrawy sezonowe i nowości, czyli nowe połączenia. Do tego dochodzą dania obecnego dnia, zwane przez nas daniami  „sugestywnymi”.  Szef kuchni tworzy te potrawy każdego dnia, często jako nowinki, z myślą o stałych gościach odwiedzających nas nawet codziennie, a liczących na coś co ich zaskoczy. I wtedy możemy zasugerować coś ekstra – dodaje.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 226) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH