Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

POT: Turystyka kulinarna coraz istotniejsza

  • Autor: Anna Wrona/portalspozywczy.pl
  • Data: 20-02-2017, 09:16
POT: Turystyka kulinarna coraz istotniejsza
fot. shutterstock

– Turystyka kulinarna jest obszarem coraz istotniejszym z punktu widzenia turysty. Jest on w stanie nadrobić drogi po to, by spróbować kuchni regionalnej. Chcemy skosztować tego, co najbardziej lokalne, przeżyć ciekawe kulinarne doświadczenia, poznać smaki regionu – mówi serwisowi portlspozywczy.pl Jacek Janowski, dyrektor Departamentu Produktu Turystycznego i Współpracy Regionalnej Polskiej Organizacji Turystycznej, która zrzesza szlaki kulinarne w Polsce.

Polska oferta turystyki kulinarnej z roku na rok staje się coraz bardziej atrakcyjna. Coraz więcej turystów podróżuje w poszukiwaniu smaków i unikalnego doświadczenia opartego na kuchni regionalnej. Jak mówi serwisowi portalspozywczy.pl Filip Płodzień, specjalista Departamentu Współpracy Regionalnej i Produktu Turystycznego POT, szacuje się, że aż 75% polskich turystów bierze pod uwagę jedzenie przy wyborze celu podróży. Jedną z form promowania  miejscowych specjałów są szlaki kulinarne.

– Szlaki kulinarne powstają z potrzeby podkreślenia odrębności lokalnej kuchni, niezwykłych tradycji, specyfiki wytwarzania żywności. Nie bez znaczenia są autentyczne techniki produkcji, a pozostałości dawnych warsztatów czy urządzeń, takich jak młyny, suszarnie, tłocznie i wędzarnie pobudzają wyobraźnię i inspirują do odtwarzania klimatów dawnej kuchni  – tłumaczy Filip Płodzień z Konsorcjum Polskie Szlaki Kulinarne, działającego przy Polskiej Organizacji Turystycznej.

W POT trwają prace nad standaryzacją szlaków: – Problemem jest samą definicja szlaku kulinarnego. Powinien on składać się w większości z obiektów gastronomicznych. Rozważamy, czy można dołączyć do tego np. piekarnie czy inne firmy, które działają w tym przemyśle, np. masarnie – dodaje specjalista Departamentu Współpracy Regionalnej i Produktu Turystycznego.

Turystyka kulinarna będzie tematem jednego z paneli dyskusyjnych na Food Show 2017. ZOBACZ WIĘCEJ NA WWW.FOODSHOW.PL!

Konsorcjum Polskie Szlaki Kulinarne skupia obecnie 22 takie szlaki, m.in. Śląskie Smaki, Podkarpackie Smaki, Szlak Oscypkowy czy szlak Kulinarny Poznań. Jest dobrowolnym i nieformalnym zrzeszeniem podmiotów zajmujących się promocją tradycji kulinarnych oraz produktów regionalnych w oparciu o walory środowiska przyrodniczego, dziedzictwa kulinarnego i kulturowego własnego regionu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 622) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH