Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Powołano Krajową Radę Gastronomii i Cateringu z prezesem Sfinks Polska na czele

  • Autor: PM, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 06-09-2016, 13:32
Powołano Krajową Radę Gastronomii i Cateringu z prezesem Sfinks Polska na czele
Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska SA. fot. P.Pawłowski/zelaznastudio.pl

Branża gastronomiczna powołała Krajową Radę Gastronomii i Cateringu - KRGiC, która ma na celu reprezentowanie interesów uczestników tego rynku. Jej przewodniczącym został Sylwester Cacek, prezes i udziałowiec Sfinks Polska SA.

- Już od jakiegoś czasu branża gastronomiczna planowała powołać organizację, która będzie reprezentować interesy uczestników tego rynku. Środowisko to jest jednak bardzo rozproszone, a firmy mają często rozbieżne interesy. Dlatego trudno było powołać odpowiednią izbę gospodarczą - przyznaje Sylwester Cacek.

Ale - jak dodaje - zwyciężyła pomysłowość. Pomysłodawcy - (wśród nich Sylwester Cacek) udali się do Naczelnej Organizacji Technicznej, a w jej skład wchodzi Stowarzyszenie Inżynierów Przemysłu Spożywczego. W ramach tych organizacji można tworzyć krajowe rady. Z tej możliwości skorzystano.

- Radę zawiązały trzy firmy, a później – z biegiem czasu – szybko pozyskaliśmy kolejnych zainteresowanych.  Z racji tego, że mamy już siedzibę, sekretariat i obsługę księgową, możemy zająć się tylko i wyłącznie kwestiami merytorycznymi - mówi Cacek.

W czerwcu br. odbyło się spotkanie organizacyjne, przyjęto statut i wybrano Prezydium Rady, któremu przewodniczy Sylwester Cacek.

- Już też zabraliśmy się do rzetelnej pracy. Udaliśmy się na spotkanie w Ministerstwie Finansów, gdzie rozmawialiśmy o wsparciu akcji „Loteria Paragonowa” w branży gastronomicznej. Jesteśmy też po spotkaniach związanych z innymi zmianami legislacyjnymi istotnymi dla firm z naszego rynku. Będziemy dążyli do sytuacji, w której będziemy aktywnie opiniować wszystkie planowane zmiany  legislacyjne,  mogące wpływać na naszą branżę - dodaje.

Jak podkreśla, najważniejsze cele, jakie stoją przed Radą, to aktywne współtworzenie przepisów i zmian legislacyjnych dotyczących gastronomii. - To trudny i specyficzny rynek, więc warto, żeby nasza opinia była słyszana wśród decydentów. Do tej pory nikt się tym nie zajmował, a jak głosi słynne powiedzenie: „Nieobecni nie mają racji” - mówi Sylwester Cacek.

- Z drugiej strony, wciąż chcemy się rozwijać i przyjmować nowych członków, choć – trzeba zaznaczyć - większość dużych sieci już przystąpiła do Rady - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH