REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Powołano Krajową Radę Gastronomii i Cateringu z prezesem Sfinks Polska na czele

  • Autor: PM, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 06-09-2016, 13:32
Powołano Krajową Radę Gastronomii i Cateringu z prezesem Sfinks Polska na czele
Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska SA. fot. P.Pawłowski/zelaznastudio.pl

Branża gastronomiczna powołała Krajową Radę Gastronomii i Cateringu - KRGiC, która ma na celu reprezentowanie interesów uczestników tego rynku. Jej przewodniczącym został Sylwester Cacek, prezes i udziałowiec Sfinks Polska SA.

REKLAMA

- Już od jakiegoś czasu branża gastronomiczna planowała powołać organizację, która będzie reprezentować interesy uczestników tego rynku. Środowisko to jest jednak bardzo rozproszone, a firmy mają często rozbieżne interesy. Dlatego trudno było powołać odpowiednią izbę gospodarczą - przyznaje Sylwester Cacek.

Ale - jak dodaje - zwyciężyła pomysłowość. Pomysłodawcy - (wśród nich Sylwester Cacek) udali się do Naczelnej Organizacji Technicznej, a w jej skład wchodzi Stowarzyszenie Inżynierów Przemysłu Spożywczego. W ramach tych organizacji można tworzyć krajowe rady. Z tej możliwości skorzystano.

- Radę zawiązały trzy firmy, a później – z biegiem czasu – szybko pozyskaliśmy kolejnych zainteresowanych.  Z racji tego, że mamy już siedzibę, sekretariat i obsługę księgową, możemy zająć się tylko i wyłącznie kwestiami merytorycznymi - mówi Cacek.

W czerwcu br. odbyło się spotkanie organizacyjne, przyjęto statut i wybrano Prezydium Rady, któremu przewodniczy Sylwester Cacek.

- Już też zabraliśmy się do rzetelnej pracy. Udaliśmy się na spotkanie w Ministerstwie Finansów, gdzie rozmawialiśmy o wsparciu akcji „Loteria Paragonowa” w branży gastronomicznej. Jesteśmy też po spotkaniach związanych z innymi zmianami legislacyjnymi istotnymi dla firm z naszego rynku. Będziemy dążyli do sytuacji, w której będziemy aktywnie opiniować wszystkie planowane zmiany  legislacyjne,  mogące wpływać na naszą branżę - dodaje.

Jak podkreśla, najważniejsze cele, jakie stoją przed Radą, to aktywne współtworzenie przepisów i zmian legislacyjnych dotyczących gastronomii. - To trudny i specyficzny rynek, więc warto, żeby nasza opinia była słyszana wśród decydentów. Do tej pory nikt się tym nie zajmował, a jak głosi słynne powiedzenie: „Nieobecni nie mają racji” - mówi Sylwester Cacek.

- Z drugiej strony, wciąż chcemy się rozwijać i przyjmować nowych członków, choć – trzeba zaznaczyć - większość dużych sieci już przystąpiła do Rady - dodaje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 614) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH