Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Green Caffe Nero: Lokale stały się tańsze i lepiej dostępne

  • Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-09-2013, 12:43
Prezes Green Caffe Nero: Lokale stały się tańsze i lepiej dostępne
Fot. za greencaffenero.pl

- Spowolnienie gospodarcze spowodowało, że atrakcyjne lokale stały się tańsze i lepiej dostępne. Z tym, że ceny nie spadły w tych najlepszych i najbardziej prestiżowych lokalizacjach. Co ciekawe, wiele firm nie stać na lokale, które zajmują, więc jest większy wybór - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Adam Ringer, prezes sieci Green Caffe Nero.

- Jakie lokalizacje preferuje sieć Green Caffe Nero? Czy galerie handlowe to dobre miejsce na prowadzenie kawiarnianego biznesu?

Jesteśmy obecnie tylko w jednej galerii - Złote Tarasy w Warszawie. Teraz pertraktujemy z drugą. To czy galeria będzie udaną lokalizacją, zależy od położenia lokalu. Nasza kawiarnia w Złotych Tarasach nie jest udaną inwestycją. Ale nie odcinamy się od galerii i po tej przygodzie mamy większe doświadczenie we współpracy z zarządcami.

- Czy spowolnienie gospodarcze spowodowało, że atrakcyjne lokale stały się tańsze i lepiej dostępne?

O tak! Z tym, że ceny nie spadły w tych najlepszych i najbardziej prestiżowych lokalizacjach. Co ciekawe, wiele firm nie stać na lokale, które zajmują, więc jest większy wybór.

Proszę pamiętać, że najbardziej atrakcyjne lokale w Warszawie ma w rękach miasto. We wrześniu odbędzie się cykl miejskich przetargów i wystartujemy z ofertami na aż cztery z wystawianych lokali. Jednak pozyskanie takiego lokalu wcale nie jest proste, ponieważ zawsze wygrywa ten oferent, który proponuje największą cenę. Nie ma żadnej prekwalifikacji - tak naprawdę każdy może złożyć ofertę. I często bywa tak, że ci, którzy wygrywają nie obliczyli dokładnie czy stać ich na ten lokal i w efekcie szybko bankrutują, bądź w ogóle nie stać ich na inwestycje.

Moim zdaniem źle na rynek wpływa także fakt, że miasta są właścicielami tak dużej liczby lokali użytkowych. Powinno się sprzedać je wspólnotom (banki na pewno byłyby zainteresowane finansowaniem takiego przedsięwzięcia), a te wykazałyby większą inicjatywę i chęć nawiązania współpracy z „przyjaznym" im podmiotem. W tej chwili wspólnoty nie mają żadnej korzyści z lokali usługowych w ich kamienicach i są często wrogo nastawione do gastronomi. A be zgody wspólnoty otwarcie lokalu nie jest możliwe. To wpływa bardzo destrukcyjnie na rozwój usług.

- Czy widać wolne lokale po kawiarniach i restauracjach, które zamykają działalność?

Tak, to bardzo istotny trend. Sami przejmujemy takie lokale - np. kawiarnię Telimena na Krakowskim Przedmieściu czy lokal na ul. Chmielnej po restauracji Magdy Gessler MG Eat. Niedawno wprowadziliśmy się także w podziemia Dworca Centralnego i zajęliśmy lokal po sieci kanapkowej Oscar.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH