Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Sfinksa: Na inwestycje przeznaczymy prawie 13 mln zł w 2014 r.

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-03-2014, 12:32
Prezes Sfinksa: Na inwestycje przeznaczymy prawie 13 mln zł w 2014 r.
Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska; fot. ŻelaznaStudio/PTWP

Spółka Sfinks Polska zapowiada dalszy rozwój - na inwestycje w rozbudowę sieci restauracji zamierza przeznaczyć w 2014 roku minimum 12,7 mln zł.

- Jeszcze na początku ubiegłego roku w ramach naszych sieci działały 54 restauracje operatorskie, a w grudniu 2013 już 87, natomiast liczba restauracji franczyzowych zmniejszyła się w tym okresie z 46 do 21. Do końca pierwszego kwartału planujemy przekształcenie jeszcze 9 restauracji franczyzowych w operatorskie, gdzie całość inwestycji w lokal była realizowana przez naszą spółkę - komentuje Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska SA.

W 2013 r. Sfinks uruchomił 12 nowych restauracji pod szyldami Sphinx i Chłopskie Jadło. W większości były to otwarcia w prestiżowych lokalizacjach, jak Galeria Krakowska, Poznań City Center, Galeria Mokotów w Warszawie czy Wrocław Futura Park, gdzie powstała pierwsza wolnostojąca restauracja Sphinx. Sieć zarządzana przez Sfinksa na koniec 2013 roku zwiększyła się jednak tylko o 1 restaurację w stosunku do 2012 roku (liczyła 109 punktów), gdyż w 2012 roku Sfinks jeszcze zamykał mało efektywne lokalizacje. Jednocześnie na skutek otwarć znacznie większych restauracji oraz przebudowy i zmian organizacyjnych w już istniejących lokalach, liczba krzesełek w sieciach zarządzanych przez Sfinks Polska wzrosła z 12 222 do 12 824, tj. o około 5 proc.

- W 2014 na inwestycje w nowe restauracje i modernizację już istniejących zamierzamy przeznaczyć minimum 12,7 mln zł. Planujemy uruchomienie w tym roku około 15 nowych restauracji operatorskich oraz nie mniej niż 10 kolejnych restauracji franczyzowych. W dalszym ciągu chcemy rozwijać się w prestiżowych lokalizacjach, w przygotowaniu jest Sphinx w Błękitnym Wieżowcu w Warszawie, ale już prowadzimy rozmowy na temat otwarć w innych atrakcyjnych punktach w stolicy, w Poznaniu, Wrocławiu czy Krakowie. Nasze doświadczenia z centrum Futura Park we Wrocławiu pokazują, że opłacalne jest też uruchamianie restauracji wolnostojących i jest to kierunek, w którym w przyszłości również zamierzamy się rozwijać - wyjaśnia prezes Sfinksa.

Dodaje, że jeszcze w tym roku planowane jest otwarcie nowej restauracji wolnostojącej. Na podstawie wyników, jakie będą osiągały tego typu lokale, zostanie podjęta decyzja o dalszym rozwoju takiego właśnie konceptu. Restauracje wolnostojące mają być otwierane w dużych miastach w miejscach dużego natężenia ruchu samochodów, np. w okolicach stacji paliw.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH