Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Sfinksa o presji kosztowej, rynku pracy w gastronomii i perspektywach dla branży

  • Autor: PM, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 09-09-2016, 16:01
Prezes Sfinksa o presji kosztowej, rynku pracy w gastronomii i perspektywach dla branży
Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska SA. fot. P.Pawłowski/zelaznastudio.pl

- W ostatnim czasie można zauważyć, że nie wzrosła liczba klientów lokali gastronomicznych, ale za to wzrosły średnie wydatki na jedzenie poza domem. To tylko potwierdza, że jesteśmy w przededniu wzrostu liczby odwiedzin lokali gastronomicznych - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl, Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska SA, operatora sieci restauracji Sphinx, Wook i Chłopskie Jadło.

- Rośnie presja kosztowa w branży gastronomicznej. Co jest największym problemem firm?

Presja kosztowa nie byłaby tak uciążliwa, gdyby wszyscy na rynku działali uczciwie - na tych samych zasadach. A bolączką dużych sieci gastronomicznych w Polsce jest nieuczciwa konkurencja ze strony innych podmiotów, które np. nie wydają paragonów. 

Jedną z głównych bolączek firm z branży są ceny surowców, które są wrażliwe na czynniki okresowe. Drugą z presji są wahania kursów walut, które wpływają na ceny czynszów za dzierżawę lokali (najczęściej płacone w euro). Każde osłabienie złotówki to dla nas wyższe koszty. To ma także oczywiście wpływ na ceny surowców, ponieważ część z nich jest kupowanych przez naszych dostawców w „twardej” walucie.

Trzeci problematyczny obszar na rynku gastronomicznym to rynek pracy. Tu wpływ na naszą branżę ma rosnąca emigracja Polaków oraz wzrost przyjazdów obcokrajowców do Polski. Jednak zwiększona liczba cudzoziemców nie równoważy strat ilościowych i jakościowych związanych z emigracją Polaków. Różnice kulturowe, znajomość języka szczególnie utrudniają szkolenie, powodują, że najlepiej zatrudniać pracowników z krajów bliskich nam kulturowo czy językowo, takich jak Ukraina. Także nowe regulacje dotyczące płacy minimalnej mogą mieć duży wpływ na gastronomię – większy niż na inne branże. To związane jest ze specyfiką płac. Dylematem jest bowiem to, czy napiwek może być wliczany jako składnik minimalnej płacy. Jeśli tak, to okazuje się, że znakomita większość kelnerów w Polsce zarabia znacznie powyżej minimalnego wynagrodzenia w Polsce. Ale jak to udokumentować skoro prawo w tej kwestii nie jest jednoznaczne?...

Presje kosztowe były, są i będą – na różnych poziomach. Trzeba umiejętnie zarządzać biznesem, aby zrównoważyć straty z nimi związane.

- Wielu przedsiębiorców zaczyna narzekać na efekt „500+”, który objawia się zmniejszoną podażą młodych pracowników. Czy branża gastronomiczna dostrzega ten problem?

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Pablo 09-09-2016, 22:39:
Z tego co rozumiem mniejsza ilość pracowników ma wykonać pracę za tych co odeszli.Ciekawe rozumowanie typowe dla Polski!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH